Přejít k hlavnímu obsahu
stagnace
15. 2. 2023
Pohyb

Jste se cvičením na rovině?

Pokud jste s příchodem nového roku úspěšně rozjeli pravidelnou tělesnou aktivitu, abyste naplnili předsevzetí, že se budete zdravě hýbat, možná se právě teď nacházíte ve fázi označované výrazem plateau.

Význam slova plateau je v prvé řadě plošina, rovina. Může ale také znamenat fázi dočasného poklesu. V souvislosti s pravidelným cvičením se používá pro označení stavu, kdy máme pocit, že se nikam neposouváme, nevidíme žádný pokrok a horko těžko hledáme motivaci v pravidelném tréninku pokračovat. Zkrátka stagnujeme. Není to nic překvapivého, dá se to očekávat. Ale co s tím? Univerzální, spolehlivý návod na překonání této překážky není. Zkuste, zda by vám nepomohly dva malé tipy.

Ve dvou se to lépe táhne

Jedním z řešení, které pomůže prorazit bariéru, jež kolem vás stagnace buduje, bývá dobrý sparing partner. Možnost sdílet průběh cvičení, porovnávat se a hecovat, podržet se v případě potřeby přináší větší motivaci, než by vás napadlo. Ale pozor, některým typům „parťáků“ se raději vyhněte. Kritický rejpal nebo zesměšňovatel vám nic dobrého nepřinesou. K překonání stagnace je nutný společný pohled na věc. Výkon nemusí být to nejdůležitější. Sport by měl přinášet hlavně radost. A pokud už parťáka máte, přiberte dalšího. Ostatně parťák vám bude užitečný i při uplatňování dalšího tipu, jak lze stagnaci zlomit. Tím je hledání změny.

Změna k lepšímu

Zapomeňte na heslo skeptiků, že „každá změna je vždycky jen k horšímu“. Podívejte se na svoje tělesné snažení z nového úhlu. Na co konkrétně? Na všechno. Osvědčený systém říká, že podaří-li se nám změnit několik i sebemenších maličkostí, na celku se to poměrně výrazně projeví. Začněte revizí toho podstatného, samotných cviků, úkonů, tréninkových dávek. Demotivace se může dostavit i z neustálého, stereotypního opakování. Zkuste některé cviky nahradit. Nastavte si jinou zátěž. Kombinujte a modifikujte. 

Pak je na místě podívat se na jídelníček. Určitě je toho dost a dost, co jste ještě nevyzkoušeli v souvislosti se sportem, kterému se věnujete. Osvěžující změnou může být i používání nějaké aplikace, která kombinuje cvičení a kalorické tabulky.

Jídelníčkem vaše změny končit zdaleka nemusí. Zkuste se zaměřit na oblečení a výbavu. Nebyl by také tam prostor pro změnu? A nakonec byste neměli přehlédnout tolik nutnou relaxaci. Co pojmout ji trochu lákavěji? Už jste zkusili, jak vaše unavené tělo „zvedne“ masáž lávovými kameny?


Budete překvapeni, jak změny maličkostí přináší nečekaně velký výsledek. Například překonání „roviny“ s názvem stagnace.

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.