Přejít k hlavnímu obsahu
běžky 3
18. 2. 2022
Pohyb

Kam na běžky

Věděli jste, že běžkování patří k nejzdravějším sportům? Šetří klouby, a přitom zapojuje svaly celého těla. Běžkování zkrátka nemá chybu. A pokud jste si mysleli, že sjezdování nebo snowboarding vás udrží v kondici, zkuste strávit celý den na běžkách – hned vám bude jasné, proč jsou profesionální běžkaři tak neuvěřitelně fit.

Na horách to neznám. Kam se vrtnout?

Je důležité si trasu dopředu naplánovat, zvláště pokud se zatím necítíte na běžkách tak úplně jistí. Naštěstí si lze trasy prohlédnout online a vybrat si pro sebe tu nejlepší. Využijte například známý portál Kudy z nudy nebo Bílé stopy, kde si vyberete jak lokalitu, tak náročnost trati, ale zjistíte i aktuální počasí, stav upravenosti tratí, mapy a spoustu dalších nezbytností. 
Velmi vyhledávaná je například „promenádní“ trasa Kvilda – Horská Kvilda, kde bývají i více než dvě stopy vedle sebe. Z Horské Kvildy lze pokračovat na Zhůří, Churáňov nebo na Filipovu Huť.

Na běžky vyrazím s dětmi

Strmé kopce a nepřehledné zatáčky rozhodně nejsou to, co chcete nastražit na své děti, které teprve lásku k běžkám objevují. A tak pro výlety s dětmi volte velmi poklidné tempo a kratší trasu přerušovanou odměnami v podobě tatranky, teplého pití, koulovaček a podobných atrakcí… Myslete na to, že dětem nesmí být ani vedro, ani zima, a proto si dejte záležet na mnoha vrstvách jejich oblečení, aby bylo co svlékat i oblékat. Připravte si v hlavě také strhující „horské příběhy“, které vždy mají pointu na místě, kam chcete s dětmi na běžkách dojet, pomohou vám překlenout okamžiky dětské únavy, nudy či vzdoru.
Zkusit můžete třeba skiareál „Lesná“ v okrese Chomutov. Okruh dlouhý celkem 9 kilometrů v rovinatém terénu, ve výšce 900 metrů nad mořem umožní začátečníkům i dětem okusit pravou horskou atmosféru.

Nevytáhnu paty z města

V některých letech bývá zima na sníh skoupá, ale když je sněhová nadílka dostatečná, jsou běžecké tratě připraveny i v okolí českých metropolí. V letech, kdy leží sníh i v nížinách, můžeme vidět běžkaře například v pražské Stromovce, oboře Hvězda či v areálu Velké Chuchle. V Brně můžete vyzkoušet například okruh kolem Brněnské přehrady.

Jakmile jednou pro bílou stopu zahoříte, už si najdete svou trať téměř kdekoliv. A přestože jsou naše hory protkány stovkami kilometrů upravovaných běžeckých tras, můžete se napojit i na běžecké trasy v Německu a porovnat tak stav a vybavenost na tratích našich sousedů. 
 

logo ZP-MVZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

Vyhrajte fitness náramek! 

 
Vyrazte do bílé stopy a zdolejte s námi šestou sportovní výzvu! Vyfoťte se na běžkách a můžete vyhrát!
Soutěžíme o jeden pánský a jeden dámský fitness náramek Fitbit Charge 4!

Tak se zaregistrujte na ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA, splňte únorovou měsíční výzvu a sdílejte jí na svém Facebooku či Instagramu s hashtagy : #zdravypohybmojevyhra a #zpmvbezky.

 

Pokud splníte alespoň pět z devíti měsíčních sportovních výzev, můžete vyhrát elektrokolo značky Author v hodnotě 73 000 korun a spoustu dalších cen.
Dobrou zprávou je, že měsíční výzvy lze splnit i zpětně, anebo jednu z nich nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem.

 

Zdravý pohyb je naše společná výhra! 

 

Registrace, detaily a pravidla ZDE

Aktuálně