Přejít k hlavnímu obsahu
kondice na kole
29. 9. 2021
Pohyb

Kondici si na kole zlepšíte. Důležité ale je, aby vás to bavilo

Kdo by si nepřál vylepšit svou fyzickou kondici? Jde to i při jízdě na kole. A nejen to, na kole můžete i hubnout. Na druhou stranu nejde to až tak snadno. A už vůbec ne samo. Pokud jste nikdy předtím nesportovali nebo jste přestali a vracíte se ke sportu po dlouhé pauze a mezitím jste poněkud ztratili formu a přibrali na váze, pak je důležité začít s rozmyslem, krok za krokem.

Jízda na kole je skvělá činnost. Celkově zlepšuje fyzický stav organismu, vylepšuje kondici, pomáhá ubrat nějaké to kilo nadváhy a má i blahodárný vliv na psychiku. To vše ale za předpokladu, že se na „nový životní styl“, tedy na ježdění na kole za účelem vylepšení kondice, dobře připravíme.

Jak? Třeba tím, že si nastavíme cíle, jakých bychom chtěli dosáhnout. Pro začátek stačí kratší vyjížďky, s nijak velkým převýšením. Změnit musíme i svůj režim a program. Proč bychom to měli udělat? Aby jízda na kole přinesla nějaký efekt a kýžené výsledky, musíme vyjet aspoň dvakrát až třikrát týdně. A raději vícekrát na kratší trasy než na jednu dlouhou.

Tréninkový plán

Pravidelnost je klíčem k úspěchu. Proto je fajn, když si vytvoříte svůj osobní tréninkový plán. Zpočátku raději ve volnějším režimu. Zvlášť pokud s kolem začínáte. Navíc každému vyhovuje něco trochu jiného. Neexistuje tréninkový plán, který by fungoval pro všechny stejně bez výjimky.

Obecně ale platí, že je dobré střídat kratší a intenzivnější jízdy s delšími, třeba i na tři čtyři hodiny. A pokud možno ve svižném tempu s potřebným počtem otáček pedálů. Ale i tady platí neuštvat se. Jednoduchým pomocníkem, jak upravovat své tempo, je to, jestli ještě dokážete při jízdě mluvit. Pokud už ne, uberte a zpomalte.

K tréninku síly a intenzity poslouží kratší jízdy do hodiny a půl. Během vyjížďky můžete měnit tempo, střídat úseky s plnou intenzitou jízdy s úseky klidnějšími na odpočinutí. A to můžete několikrát opakovat. 

Jízdu na kole si hlavně užijte

Jízda na kole by se ale neměla změnit v bezduchou dřinu. Důležité je kolo si užívat. To proto, že toho nabízí mnohem víc než jen plnění tréninkového plánu. Už jen pohyb na čerstvém vzduchu osvěží – na těle i na duši. A duší nemyslíme, tu cyklistickou v ráfku…

Aby ježdění na kole bylo ještě zábavnější, je dobré najít si parťáky. Nebo ještě lépe vícero parťáků se stejnou vášní pro cyklistiku. Pak i ono povinné polykání kilometrů dostane zcela nový náboj. Mnohem zábavnější a příjemnější. 

A nejen to. Sportování ve skupině vede k tomu, že člověk lépe odolává přirozené lidské lenosti a pohodlnosti. V okamžiku, kdy vím, že na mě čeká několik dalších lidí, je to tak trochu závazek a tlak na to, abych své parťáky nenechal na holičkách, a naopak překonal vlastní lenost nebo únavu z práce.

Samotná jízda na kole je sice základ, ale k tomu, aby splnila daný účel, tedy vylepšení fyzické kondice, je nutné přidat i další kroky. Patří mezi ně pravidelné cvičení nebo další sporty. Ruku v ruce s tím jde i nutnost se po tréninku dobře protáhnout, dopřát si kvalitní masáž, odpočinout si, dostatečně spát, pít a najíst se.

Ke zdravému pohybu patří zdravá strava

Když už jsme u jídla… Rozhodně nepřestávejte jíst ani pít. Jen přestaňte jíst špatně. Zkrátka odstraňte ze svého jídelníčku nezdravé potraviny, slazené nápoje, zrušte nebo alespoň omezte alkohol a kouření. 

Motivací, proč nepřestat a chtít se neustále zlepšovat, může být i přihlášení na nějaký cyklistický závod. Největší výběr najdete v kategorii horských kol – od dubna do října se jezdí někde po Česku prakticky každý víkend. Stačí si jen vybrat vhodnou akci, přihlásit se a vyrazit. 

Tip

Sledujte akce na stránkách ZP MV ČR akce Kolo pro život
Zdravotní pojišťovna 211 svým klientům nabízí slevu na startovném ve výši 20 % z ceny startovného pro přihlášení on-line. 
 

logo ZP-MVZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

Vyrazte v září na kolo a vyhrajte balíček cyklistického vybavení (batoh, přilbu, rukavice a brýle)
 
Akce ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA probíhá 9 měsíců.
Přináší 9 sportovních výzev a výhru pro každý měsíc.
Zapojit se můžete do jednoho či více měsíců.

Pokud zdoláte alespoň pět výzev z devíti, můžete vyhrát hlavní výhru elektrokolo Author v hodnotě 73 000 Kč.
 
Registrace, detaily a pravidla ZDE

Aktuálně