Přejít k hlavnímu obsahu
letní běžky
25. 2. 2022
Pohyb

Letní trénink na běžky? Zkrátka se hýbejte a sportujte

Zima tu s námi ještě nějaký ten pátek bude, takže vyrazit na běžky není problém. Ale co bude, až sníh zmizí? Co dělat pro to, abychom si udrželi fyzičku, a když příští zimu zase vyrazíme do bílé stopy, užijeme si ježdění na běžkách od prvních kilometrů. Stačí málo, být dál aktivní, hýbat se. Ani není třeba žádný speciální trénink.

Samozřejmě platí, že vrcholoví sportovci jedou podle jasně daných tréninkových plánů, ale pro nás, rekreační běžkaře, stačí, abychom přes jaro, léto a podzim nezlenivěli.
Běh na lyžích se řadí mezi aktivity, při nichž zapojujeme prakticky všechny hlavní svalové skupiny. Proto je pro udržení dobré fyzické kondice ideální hýbat se tak, abychom totéž dělali i přes léto. Jak na to a jaké sporty se nabízejí?

Chůze, běh i kolo

Ten výběr je opravdu hodně velký a pestrý. Nejspíš si vybere každý. Začít můžeme obyčejnou chůzí, a pokud možno vyrážejte na procházky pravidelně. Když vyrazíte s trekingovými holemi a budete pochodovat v ostřejším tempu, posunete nejen chůzi, ale i svou fyzičku na vyšší „level“. Na rozdíl od klasické chůze zapojíte do akce i další svaly a části těla. S holemi ostatně můžete i na suchu při chůzi napodobovat klasický lyžařský styl. 

Druhé na řadě je běhání. Běh rozvíjí především vytrvalostní schopnosti, ale fádní běhání si lze zpestřit mnoha způsoby. Proložit ho můžeme cvičením v přírodě, zařazením krátkých rychlých úseků nebo různým terénem. 

Pokud s běháním začínáme, tak rozhodně s rozvahou. Pokus urvat hned na první pokus co nejvíce kilometrů zaručeně neskončí dobře. Takže zpočátku je lepší střídat běh a chůzi a postupně přidávat více běhu. A když vytrváme, za několik týdnů už vydržíme běžet souvisle půlhodiny až čtyřicet minut.

Kdo není úplně velkým příznivcem běhání, ale fyzičku na běžky by si rád udržel, může vyrazit na kole. A je celkem jedno, jestli na silničním nebo na horském. I když mnohem blíž k běžkování má horské kolo. Většinou totiž jezdíte na „horákovi“ na místech, kde potom v zimě proháníte ve stopě běžky. Ale i na kole myslete na to, že není účelem uštvat se.

Sportujte, ale nezraňte se

Na začátku už to zaznělo, každá sportovní a pohybová aktivita je pro udržení dobré fyzické kondice dobrá. Takže s jejím udržením pomůžou i sportovní hry, jako jsou fotbal, volejbal šestkový i beach, florbal nebo tenis. I v tomto případě ale platí – buďte opatrní, protože především při kolektivních a kontaktních sportech hrozí zranění. Takže sportujte, ale s rozmyslem!

Když byla řeč o pestrém výběru možností, co a jak trénovat, nesmí v tomhle seznamu chybět ani další sporty – třeba jízda na kolečkových bruslích nebo plavání a samozřejmě turistika. Úplně optimální je ta vysokohorská, při níž zvyšujete vytrvalost, sílu a kapacitu plic. Ale to už opravdu musíte vyrazit mnohem výš než třeba na Říp.

A ještě jedna rada na závěr: Před každým sportováním se zahřejte a rozhýbejte. Připravíte tělo na pohyb a snížíte riziko zranění. A určitě netrénujte tak, aby vás to bolelo.
 

Kolečkové lyže

Samozřejmě pokročilejší a výkonnostní běžkaři mají nejspíš ve své výbavě i speciální letní tréninkové pomůcky. Řeč je o kolečkových lyžích. Platí, že je to skvělá pomůcka pro letní trénink, ale důležité je zvládnout poněkud odlišnou techniku jízdy na kolečkách než na lyžích na sněhu. 
 

logo ZP-MVZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

Vyhrajte fitness náramek! 

 
Vyrazte do bílé stopy a zdolejte s námi šestou sportovní výzvu! Vyfoťte se na běžkách a můžete vyhrát!
Soutěžíme o jeden pánský a jeden dámský fitness náramek Fitbit Charge 4!

Tak se zaregistrujte na ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA, splňte únorovou měsíční výzvu a sdílejte jí na svém Facebooku či Instagramu s hashtagy : #zdravypohybmojevyhra a #zpmvbezky.

 

Pokud splníte alespoň pět z devíti měsíčních sportovních výzev, můžete vyhrát elektrokolo značky Author v hodnotě 73 000 korun a spoustu dalších cen.
Dobrou zprávou je, že měsíční výzvy lze splnit i zpětně, anebo jednu z nich nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem.

 

Zdravý pohyb je naše společná výhra! 

 

Registrace, detaily a pravidla ZDE

Aktuálně