Přejít k hlavnímu obsahu
plavání
4. 11. 2022
Pohyb

Mixujte cvičení

Vrhnete se rázem s příchodem listopadu na indoorové cvičení nebo odhodlaně udržujete „letní“ venkovní verzi? Leckdo volí kombinaci obojího a přechodové období si užívá.

I přes říjnové slunečné dny bylo všem jasné, že vládu přebírá chladno. Je pro vás v listopadu na venkovní sportování zima nebo ho berete jako příjemný dozvuk babího léta, protože zima je přece až v únoru? Ta hranice je samozřejmě u každého jiná. Patříte mezi držáky, kteří se drží svého sportu a provozují ho kontinuálně celý rok? Nemění sport, jen oblečení. Nebo jste „sezonní“ sportovec, který se drží vlastního tepelného komfortu a spíše změní sportovní aktivitu, protože kromě výzvy „zaber, makej, překonej“ se už o žádnou další překážku v podobě poklesu teplot neprosí? 

Někdo má svůj daný objem zátěže, který plní, ať se děje, co se děje. Jiný si, obrazně řečeno, vytvoří přepočítávací tabulku, aby zachoval správný poměr námahy a příjmu, a co neodběhá venku, to uvnitř odklikuje. Dalšímu stačí, že sám pozná, kdy má dost a kdy je zdravě utahaný. Ať to má každý, jak mu to vyhovuje. Hlavně když je cílem hýbat se směrem ke zdraví. A tento cíl pomáhá naplňovat každý zdravě vykonávaný pohyb.

Zvolte volnou disciplínu nebo to střídejte 

Pokud nechcete nastalé zimě vyklidit pole jen tak bez boje a nehodláte se ihned přesunout za zavřené dveře, ale zároveň nepotřebujete být za „tvrďáka“, který zdolává ve vichru a sychravu kilometrovou nálož, zkuste popřemýšlet, jestli nenajdete nějakou aktivitu, která je někde mezi. Najděte si svou volnou disciplínu. Nemusíte se nejspíš bát ani netradičního pohledu na to, co je sportovní pohyb. Dalo by se třeba pouštění draků s dětmi pojmout jako cvičení venku? Při troše dobré vůle bychom tak mohli brát přetahování se s větrem a pobíhání po poli za účelem odstartování draka. Ještě byste to asi museli nějakou aktivitou obohatit, ale vy na něco nejspíš přijdete.

Druhá možnost, jak neudělat tlustou čáru mezi venku a uvnitř, je prosté střídání. Není to samozřejmě žádná objevná strategie, ale možná zjistíte, že vás tohle listopadové střídání cvičení venku a uvnitř baví jako jakési rozloučení s venkovní aktivitou na plný úvazek. A přes zimu pak budete doplňovat indoor už jen hezkými procházkami.
 

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.

Aktuálně