Přejít k hlavnímu obsahu
cas na cvičení
9. 9. 2022
Pohyb

Nemáte čas na cvičení?

Jednou z nejčastějších překážek, které musíme překonávat při našem odhodlání začít konečně pravidelně cvičit, je nedostatek času. Kde ho vzít, když má den jen 24 hodin a ani o minutu víc?

Na jedince odhodlaného pustit se konečně do pravidelného cvičení čeká nespočet překážek. Vedle „Nevím, jak začít“ nebo „V tomhle počasí se přece nedá cvičit!“ tu máme také „Kde mám vzít na cvičení čas?“. Jak tuhle překážku, nedostatek času, překonat? Pokud jste někdy byli v roli začínajícího sportovce, možná jste následující situaci také zažili. A nejspíš opakovaně. Otvíráte kalendář, abyste se podívali, kam vmáčknout důležitou záležitost, která se náhle neplánovaně vynořila. Čas nepřidáte, a tak musíte provést výměnu. Kus za kus. Co obětovat, čeho se vzdát? Nebudeme to protahovat. První věc, která je tzv. na ráně, je CVIČENÍ. Stačí kliknout, a váš pokus o zapojení pravidelného cvičení do života je vymazaný. Jak překonat období, než si na pravidelné cvičení zvykneme natolik, že mazání přestane připadat v úvahu? Povzbuzující je fakt, že podle některých studií nám na zakotvení nové pravidelné činnosti stačí zhruba tři čtyři týdny. Na co se po tuhle relativně krátkou dobu zaměřit? Cestou by mohlo být sdílení času.

Sdílejte čas

Co to znamená sdílet čas? Nic nového to není, určitě jste už na to narazili. Vezměte čas, který máte vyhrazený na nějakou činnost, a pěkně tam přidejte cvičení. A je to. Jeden čas teď sdílíte se dvěma věcmi najednou.

Možná máte čas, kdy se rádi díváte na televizi. To je přesně ta chvíle, kdy budete čas sdílet nejen s televizí, ale i s rotopedem. Že už sdílíte televizní čas s žehlením? Co kdybyste u toho zkusili třeba protahovat nohy zanožováním?
 
Sdílení času je přece i to známé doporučení o cestě do práce. Tady se toho nabízí ke cvičení víc než jen vystoupit o stanici dřív a dojít pěšky. Stanovte si pravidlo, že jezdící schody v metru nahoru pokaždé vyšlápnete, že přestanete používat výtah apod. 

Určitě jste už viděli spoustu maminek s bruslemi. No ano, vycházka s kočárkem se dá sdílet s jízdou na kolečkových bruslích. 
Buďte kreativní, vy sami nejspíš přijdete na to, kde se vám nabízí nějaká ta příležitost, kam přidat cvičení. Zkuste to, a zakrátko se stane samozřejmou a nepostradatelnou součástí vašeho dne. 

A víte, co je hlavní výhodou toho, že sdílíte čas určený pro nějakou nezbytnou činnost zároveň s protahováním těla? Nemůžete ho vymazat z kalendáře.
 

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.

Aktuálně