Přejít k hlavnímu obsahu
prochazka
25. 3. 2022
Pohyb

Není chůze jako chůze

Aktivita, kterou drtivá většina z nás provozuje každý den, má jen samé pozitivní stránky. Možná na ni ani nemyslíme jako na sport. Ale nezáleží na tom, kam ji řadíme. Chůze je doslova vykročením k lepší kondici a zdraví.

Kolik toho mám nachodit?

Městská legenda praví: Denně ujděte pro své zdraví 10 000 kroků (přibližně 7,5 km). Jestli vás to číslo vylekalo, nebojte, nejste v tom sami. Ve skutečnosti víc než polovina naší populace tento denní limit kroků nesplňuje. Ale vy už jste možná jen malý krůček od toho, aby se z úleku stala výzva. 

Pokud už máte cíl, například právě těch 10 000 kroků za den, je důležité začít zlehka a postupně. Potřebujete menší cíle, které vás budou dál motivovat. Tady víc než kde jinde platí tzv. „baby steps“! Malé krůčky nebolí a jsou neustálým pohybem vpřed. Jestli jste byli doteď zvyklí jít nejdál na zastávku tramvaje, nemusíte hned začít se třemi velkými okruhy po okolí. Začněte 10 minutami chůze denně a čas postupně zvyšujte. Uvidíte, že za nějakou dobu pro vás 10 000 kroků za den nebude žádný problém.
 

krokoměrJAK NA MĚŘENÍ KROKŮ? 


Pomocí jednoduché aplikace v mobilu (zdarma) budete mít perfektní přehled.
(Aplikaci si můžete stáhnout ZDE)
 

Rychlejší sestra každodenní chůze

Tou rychlejší sestrou je míněna sportovní chůze, při níž jdete rychleji než při každodenních procházkách. Také více pracujete s dechem a vytrvalostí. Zapojíte téměř každý sval v těle. A zatímco každodenní chůze je často automatická a nesoustředíte se na ni, sportovní chůze vyžaduje soustředěnou akci, kontrolu dechu a rychlé tempo. Sportovní chodci volí rovný terén – ve městě nejčastěji parky, nábřeží, stadiony, promenády – nebo i běžecké a chodicí pásy. Tempo se u sportovní chůze pohybuje od 5 do 10 km/h. Tréninky mohou trvat 30 minut, ale klidně i pár hodin vícekrát týdně. Jak kdo chce a potřebuje. 

Najděte si úroveň, která vám vyhovuje.

  1. Nechci jen sedět
    Chcete se dostat na čerstvý vzduch a postarat se o své tělo, aby zůstalo zdravé a silné. Pokud je toto i váš primární cíl, pravděpodobně si vystačíte s dlouhými procházkami v rychlejším tempu. Zajistíte tak svému tělu dostatek pohybu na čerstvém vzduchu a zůstanete ve formě. 
  2. Chci spalovat 
    Chcete chodit pravidelně, rychlým tempem, abyste spálili kalorie, a nastavit si cíle k překonávání. Máte v plánu získat svalovou hmotu. Pak věřte, že při pravidelných trénincích sportovní chůze na sebe výsledky nenechají dlouho čekat. 
  3. Chůze místo fitka
    Chcete kombinaci výše zmíněného a ještě si to celé nějak zpestřit. Pak pro vás bude skvělou alternativou nordic walking (odkaz na článek ZJV).


Chůze je nejlepší i nejlevnější způsob, jak být ve formě, a navíc můžete k tomuto koníčku přivést i své děti. Ty dnešní bohužel nemají přirozený pohyb téměř žádný a přitom ho tak nutně potřebují. Začít můžete třeba pouhou cestou do školy.
 

Vidíte své děti nejraději v pohybu? 

S projektem PĚŠKY DO ŠKOLY to bude každodenní radost

logo ZP-MVZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

Vyhrajte nordic walking hole! 

 
Vyšlápněte si na procházku, začíná sedmá měsíční výzva a my budeme chodit, chodit a chodit! Pokud se na procházce vyfotite můžete vyhrát!
Soutěžíme o nordic walking hole jedny pro ženu a jedny pro muže, kteří splní podmínky soutěže a na konci kola budou vylosováni!

Tak se zaregistrujte na ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA, splňte březnovou měsíční výzvu a sdílejte jí na svém Facebooku či Instagramu s hashtagy : #zdravypohybmojevyhra a #zpmvchuze.

 

Pokud splníte alespoň pět z devíti měsíčních sportovních výzev, můžete vyhrát elektrokolo značky Author v hodnotě 73 000 korun a spoustu dalších cen.
Dobrou zprávou je, že měsíční výzvy lze splnit i zpětně, anebo jednu z nich nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem.

 

Zdravý pohyb je naše společná výhra! 

 

Registrace, detaily a pravidla ZDE