Přejít k hlavnímu obsahu
letní sportování
15. 6. 2022
Pohyb Letní vášeň pro zdravý pohyb

Pohyb a sportování? Kdy jindy začít než v létě!

Jste sportovci čekatelé? Už nějakou dobu hodláte začít s pravidelnou pohybovou aktivitou, ale stále čekáte, až nastane ideální konstelace všech podmínek? Přestaňte to odkládat, správná doba je právě teď!

Kdy jindy se hýbat a vyrazit za sportem než v létě! Teplé počasí, dlouhé dny a hodně slunce – to vše jsou nadmíru lákavé atributy přírodní tělocvičny, která nemá otevírací hodiny ani žádná cenová omezení. Navíc dva letní měsíce si zabírají školní prázdniny, takže nic nebrání tomu, aby se hýbaly celé rodiny pěkně pohromadě. Možností je opravdu nespočet.

Léto v pohybu se navíc může stát oním impulsem, aby se sportování a hýbání staly každodenní (nebo aspoň skoro každodenní) náplní našeho života. K tomu je ale potřeba vytrvat a proměnit pohyb v návykovou aktivitu. Pokud vydržíte alespoň tři týdny, máte už docela slušnou šanci, že se nějaký ten pohyb už zkrátka stane součástí vašeho života. Chce to jen nepolevit.

Letní přírodní „tělocvična“ bez omezení

O blahodárných účincích pohybu a sportování na lidský organismus se toho napsalo ažaž. Takže jen stručně – vedle vylepšení fyzické kondice má pohyb příznivý vliv i na psychiku, uvolňuje stres, má pozitivní vliv na zdraví a na činnost všech orgánů včetně srdce a mozku. A je to dokonalý pomocník v boji proti nadváze a obezitě. U dospělých i u dětí.

Sportování v létě má navíc tu jednoznačnou přednost, že lze vybírat z nepřeberné škály sportovních i pohybových aktivit. Od těch klasických až po méně obvyklé, individuálních i kolektivních. A také podle aktuálního zdravotního stavu a kondice. Jiné dávky bude polykat trénovaný atlet a jiné člověk, který se sportem začíná nebo má nějaký zdravotní handicap či omezení. Pro člověka s bolavými klouby asi nebude nejvhodnější běh na tvrdém povrchu, ale spíš chůze, jízda na kole či plavání.

Letní výhodou je i to, že si lze vybírat čas pro sportování. Říká se, že se lidé dělí na skřivany a na sovy, tedy na ty, kterým nedělá nejmenší problém si po ránu přivstat, a na ty, kteří jsou naopak aktivnější až večer. Jedné skupině tedy vyhovuje mnohem víc ranní aktivita, zatímco druhé ta večerní. Obojí je v pořádku. V dlouhém letním dni si na pohyb najde svůj čas skřivan i sova. 

Pozor na extrémní horko

Už to tu zaznělo, léto naplno otevírá přírodní tělocvičnu. Pohyb na čerstvém vzduchu je rozhodně příjemnější než v uzavřeném prostoru posiloven, zaplavat si lze nejen v umělém bazénu, ale i v řekách, rybnících či jezerech. Nebo na venkovních koupalištích. Pokud jsou na nich nějaké ty vodní atrakce, tobogány či klouzačky, mají o zábavu a pohyb postaráno rodiče i jejich děti. I tady platí, že každý pohyb se počítá. 

Nicméně je stejně důležité připomenout i to, že v okamžiku, kdy letní teploty stoupají nad třicítku, je především pro začínající a méně trénované sportovce namístě se větší fyzické námaze vyhnout. Během horkých letních dní je lepší sportovat po ránu, kdy ještě teploty nejsou tak vysoké, nebo poté navečer.

Stejně jako pro každou sportovní aktivitu, i pro tu letní platí, že je důležité se před jakýmkoliv sportem protáhnout, rozhýbat. A rozhodně nepodceňujte účinek slunečních paprsků – v tomto případě bezezbytku platí ono okřídlené rčení o užívání všeho s mírou. Sluneční svit pomáhá dodat tělu tolik žádaný vitamin D, ale jeho přemíra může vést ke spálené kůži či úpalu. Takže je důležité chránit se nejen opalovacími krémy s dostatečně vysokým ochranným faktorem, ale také vhodným oblečením, pokrývkou hlavy a slunečními brýlemi.

Hýbejte se a vydržte

A samozřejmě je nezbytné dodržovat pitný režim. Mějte s sebou vždy dostatek vody a průběžně doplňujte tekutiny. To platí pro běhání, stejně jako pro jízdu na kole, tenis či beach volejbal. Bez láhve s vodou zkrátka ani krok.

Pohyb a sportování má přinášet radost, a aby to tak také bylo, je důležité umět odhadnout své síly a schopnosti. Rozhodně nepřepalte začátek a nesnažte se hned v prvních dnech „urvat“ nejvyšší sportovní výkony. Začněte raději zlehka, postupně si přidávejte, a pokud vydržíte, začnete sklízet benefity, které pohyb a sport přinášejí.
 

Aktuálně