Přejít k hlavnímu obsahu
Pojďte s námi uklidit Česko
8. 9. 2023
Pohyb

Pojďte s námi uklidit Česko

Celosvětový úklidový den letos spadá na 16. září. Pokud vám není lhostejný osud naší planety, zapojte se také.

Schválně, co uděláte, když na procházce v lese nebo kdekoli ve městě uvidíte na zemi plechovku, pet láhev nebo jiné odpadky? Většina z nás se nad tím pohorší, ale málokdo cizí věc sebere a vyhodí do odpadkového koše. Co kdybychom to (nejen) v září všichni dělali jinak? 

Ukliďme místo, kde žijeme

Celosvětový úklidový den (originálně World Cleanup Day) jako globální akce probíhá od roku 2008. Každoročně se do ní zapojují miliony lidí po celém světě – podle loňských statistik přidalo ruku k dílu 15 milionů dobrovolníků ze 190 zemí světa, kteří společně uklidili přes 60 000 tun odpadu. Primárně byla zaměřena na oceánský odpad a uklízení pláží, postupně se rozšířila do celé krajiny. 

V České republice je národním koordinátorem spolek Ukliďme Česko, který soustřeďuje dobrovolníky po celé republice a dodává jim úklidový materiál, především pytle a rukavice. Cílem je uklidit místo, kde žijeme – ať už je to město, les nebo řeka. Ostatně, do čištění řek se pravidelně zapojují i známé osobnosti a politici. Zároveň u nás probíhá kampaň Ukliďme svět pod hlavičkou Českého svazu ochránců přírody. 

Přidáte se?

Máte-li chuť udělat něco pro naši planetu a místo, kde žijete, můžete se zapojit do jedné z organizovaných hromadných akcí, jejichž přehled i se všemi potřebnými informacemi najdete na www.uklidmecesko.cz. Anebo se dejte do úklidu sami po své ose. Nejenom 16. září si vzpomeňte, až se vám na ulici připlete pod nohy třeba poletující igelitový sáček – prostě ho bez váhání seberte a vyhoďte do nejbližšího koše. Dokážete si představit, jak by naše okolí prokouklo, kdyby každý z nás každý den udělal jeden takový dobrý skutek? 

Pojměte úklid jako posilovnu

Zářijový mezinárodní den úklidu je dobrou příležitostí nejen pro úklid životního prostředí, ale i našich domácností. Pokud vám chybí motivace, pojměte domácí uklízení jako trénink a příležitost dát si do těla! Tipy na spalování kalorií podzimním úklidem najdete ZDE. Co všechno získáte? Čistý domov, čistější životní prostředí i čistější mysl! Život v uspořádaném prostředí je totiž dobrý i pro naše psychické zdraví.
 

Aktuálně