Přejít k hlavnímu obsahu
Spalujte kalorie podzimním úklidem
4. 9. 2023
Pohyb Letní vášeň pro zdravý pohyb

Spalujte kalorie podzimním úklidem

Nechce se vám po práci vyrazit běhat nebo cvičit do fitka? Udělejte si domácí posilovnu u pračky, myčky nebo žehlicího prkna! Dvě hodiny uklízení totiž vydají za pětikilometrový běh.

Jak spalovat kalorie uklízením?

Ptáte-li se, zda lze úklid opravdu považovat za zdravý pohyb, který prospívá, posiluje tělo, zlepšuje fyzičku, formuje postavu a pomáhá spalovat kalorie, odpovídáme ANO! Jen si vzpomeňte, kolikrát vystoupíte na štafle při mytí oken nebo věšení záclon a kolik pohybů rukou vzhůru při tom uděláte. Nebo jak se zadýcháte při vytírání a drhnutí podlahy na chodbě… I každodenní vyklízení myčky si vyžaduje několik ohybů nebo dřepů. Podle jedné americké studie patří mezi fyzicky nejnáročnější úklidové aktivity, při kterých spálíte nejvíce kalorií, tyto:

  • mytí oken
  • vytírání podlahy / intenzivní drhnutí podlahy kartáčem 
  • vysávání koberců
  • sekání trávy na zahradě
  • úklid koupelny s mytím vany nebo sprchového koutu
  • utírání prachu včetně vyvýšených míst jako skříně
  • vyndávání a úklid nákupu 
  • převlékání postelí a stlaní
  • věšení záclon a závěsů 
  • ruční umývání nádobí 
  • žehlení 
  • praní, věšení a skládání prádla

Počet spálených kalorií pochopitelně závisí na délce činnosti, pohlaví, věku, výšce a hmotnosti, ale obecně se dá říci, že takový dvouhodinový úklid nahradí pětikilometrový běh nebo hodinu v posilovně! 

Úklid jako trénink

Chcete si dát více do těla? Pojměte úklid domácnosti a zahrady jako trénink! Jednotlivé činnosti si můžete ještě zintenzivnit a přidat pohyb navíc. Například místo ohýbání k myčce udělejte ke každému kusu nádobí jeden dřep. Při uklízení talířů a hrnečků do poliček se zase pokaždé vytáhněte na špičky s oběma rukama nahoru. Při žehlení vestoje můžete střídavě zakopávat nohy nebo dělat výkopy do strany. Při zametání si udělejte z koštěte činku a průběžně ji zvedejte nad hlavu, alespoň 20x za jedno zametání nebo vytírání. Zní to legračně? Ale funguje to! Navíc zabijete dvě mouchy jednou ranou – budete mít čistou domácnost a uděláte něco pro své tělo. Využít můžete také různé mobilní aplikace a sledovat úbytek kalorií podle tabulky.

Pozor na jednostranné přetížení

Ty nejběžnější úkony v domácnosti děláme vždy stejně podle své dominantní ruky. Okna i zrcadla jako praváci leštíte pravou rukou, při vytírání nebo věšení záclon se vytahujete pravou rukou apod. Pokud úklid pojmete jako trénink, zaměřte se na to, abyste střídali obě ruce a paže. Nejen že se vyhnete jednostranné zátěži, která může způsobovat bolest krční páteře a zad, navíc posílíte i druhou, slabší stranu.  

Nezapomeňte na strečink

Protože intenzivní úklid je rovněž fyzickou aktivitou, která může způsobit únavu, nebo dokonce natažení svalů, nezapomeňte na kvalitní strečink, tedy protažení těla. A samozřejmě na zaslouženou odměnu...
 

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.

Aktuálně