Přejít k hlavnímu obsahu
jízda na kole
15. 9. 2021
Pohyb

Pro zdraví si dojeďte na kole

Vedle obyčejné chůze a chůze do schodů je jízda na kole ten nejzdravější pohyb, který můžete tělu nabídnout. Má nespočet zdravotních benefitů a dokáže vás ochránit před mnoha vážnými onemocněními. Navíc je to zábavná aktivita vhodná pro všechny věkové kategorie, skvěle si ji užijete s rodinou či přáteli.

Cyklistika jako nejlepší fitness

Podle lékařů a fitness trenérů stačí dvě až čtyři hodiny týdně, abyste dosáhli obecného zlepšení svého zdraví. Co všechno se skrývá pod pojmem cyklistika?

  • Cvičení s takzvaným nízkým dopadem – jízda na kole vyžaduje méně intenzivní námahy než většina ostatních forem cvičení, méně zatěžuje klouby a kosti.
  • Dobrý svalový trénink – při cyklistice zatěžujete při šlapání všechny hlavní svalové skupiny.
  • Snadná pohybová aktivita – na rozdíl od některých jiných sportů nevyžaduje cyklistika vysokou úroveň fyzických dovedností. Většina lidí umí jezdit na kole, a jakmile se to jednou naučíte, už nikdy techniku jízdy nezapomenete.
  • Trénink síly a výdrže – cyklistika zvyšuje výdrž, sílu a aerobní kondici.
  • Intenzivní, jak sami chcete – jízdu na kole lze spojovat s velmi nízkou intenzitou, pokud s ní teprve začínáte nebo se například zotavujete ze zranění nebo nemoci, ale lze ji postavit také jako náročné fyzické cvičení.
  • Zábavný způsob, jak se dostat do formy – dobrodružství a okolní vjemy jsou skvělou motivací. Vaše cesta může být pokaždé jiná, rekreační cyklistiku můžete využít jako způsob návštěvy různých památek, a pokud jste dostatečně zdatní, můžete jezdit přírodou a vnímat všechnu krásu kolem. To vše znamená, že budete s větší pravděpodobností – ve srovnání s jinými fyzickými aktivitami, které probíhají uvnitř budov nebo vyžadují dodržování přesných časů, kdy cvičení probíhá – pokračovat v pravidelném tréninku.
     

Možná vás překvapí, že při cyklistice podle průzkumů dochází k velmi malému množství zranění, samozřejmě za předpokladu, že používáte všechny doporučené ochranné pomůcky.

Zdravotní výhody cyklistiky

Cyklistika je hlavně aerobní aktivita, což znamená, že vaše srdce, krevní cévy a plíce se zapojují do cvičení. Vaše dýchání bude hlubší, budete se potit a zažijete zvýšenou tělesnou teplotu, což zlepší vaši celkovou úroveň kondice.


Mezi zdravotní výhody pravidelné jízdy na kole patří:

  • zvýšená kardiovaskulární zdatnost
  • zvýšená svalová síla a flexibilita
  • zlepšení společné mobility
  • snížená úroveň stresu
  • lepší držení těla a koordinace
  • zesílené kosti
  • snížená hladina tělesného tuku
  • prevence úzkosti a deprese

Cyklistika zlepšuje vaše fyzické i duševní zdraví, ale také dokáže snížit riziko vzniku mnoha zdravotních problémů, jako je například mrtvice, infarkt, některé druhy rakoviny, deprese, cukrovka, obezita či artritida.
 

Pravidelná jízda na kole je jedním z nejlepších způsobů, jak snížit riziko zdravotních problémů spojených se sedavým životním stylem. Jízda do práce nebo do obchodů je jedním z nejschůdnějších způsobů, jak kombinovat pravidelné cvičení s každodenní rutinou. Odhaduje se, že na celém světě jezdí každý den na kole asi miliarda lidí.

Kardiovaskulární onemocnění a cyklistika

Mezi kardiovaskulární onemocnění patří mrtvice, vysoký krevní tlak a infarkt. Pravidelná jízda na kole stimuluje a zlepšuje činnost srdce, stimuluje funkci plic a krevního oběhu, čímž snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
Cyklistika posiluje srdeční svaly, snižuje klidový puls a snižuje hladinu tuku v krvi. Výzkum také ukázal překvapivý fakt, že lidé, kteří jezdí do práce na kole, mají dvakrát až třikrát menší expozici znečištění než ti, kdo dojíždějí v autě, takže se zlepšuje jejich funkce plic. Dánská studie prováděná během 14 let u 30 000 osob ve věku od 20 do 93 let odhalila, že pravidelná jízda na kole chrání lidi před srdečními chorobami.

Rakovina a cyklistika

Mnoho výzkumníků studovalo vztah mezi cvičením a rakovinou, zejména rakovinou tlustého střeva a rakovinou prsu. Ukázalo se, že při pravidelném ježdění na kole se snižuje pravděpodobnost vzniku rakoviny střev. Některé důkazy naznačují, že pravidelná jízda na kole snižuje také riziko rakoviny prsu.

Cukrovka a cyklistika

V populaci je výskyt diabetu 2. typu stále častější a je vážným problémem obecného zdraví. Za hlavní důvod této nemoci byl opět označen nedostatek fyzické aktivity. Rozsáhlý výzkum ve Finsku odhalil, že lidé, kteří na kole jezdí více než 30 minut denně, mají o 40 % nižší riziko vzniku cukrovky.

Poranění kostí, artritida a cyklistika

Cyklistika zlepšuje sílu, rovnováhu a koordinaci. Tím může pomoci zabránit pádům a zlomeninám v souvislosti s jinými činnostmi. Jízda na kole je ideální formou cvičení, pokud máte osteoartrózu, protože se jedná o cvičení s nízkým dopadem (viz výše), které klade malý důraz na klouby.

Obezita a kontrola hmotnosti

Dalším problémem dnešní doby je obezita. Jízda na kole je skvělý způsob, jak kontrolovat nebo snižovat hmotnost, protože zvyšuje rychlost metabolismu, buduje svaly a spaluje tělesný tuk. Pokud se snažíte zhubnout, cyklistika musí být samozřejmě kombinována se zdravým stravovacím plánem, dobrým pitným režimem a kvalitním, dostatečně dlouhým spánkem. 

A v neposlední řadě jsou tu příznivé účinky cyklistiky na duševní zdraví. Stavům, jako jsou deprese, stres a úzkosti, lze předcházet pravidelnou jízdou na kole. Jsou to jednak účinky samotného cvičení, ale jde také o formu přirozeného odbourání stresu. Hlavně vám jízda na kole může přinést nečekané potěšení, životní energii a radost ze života.
 

logo ZP-MVZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

Vyrazte v září na kolo a vyhrajte balíček cyklistického vybavení (batoh, přilbu, rukavice a brýle)
 
Akce ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA probíhá 9 měsíců.
Přináší 9 sportovních výzev a výhru pro každý měsíc.
Zapojit se můžete do jednoho či více měsíců.

Pokud zdoláte alespoň pět výzev z devíti, můžete vyhrát hlavní výhru elektrokolo Author v hodnotě 73 000 Kč.
 
Registrace, detaily a pravidla ZDE

Aktuálně