Přejít k hlavnímu obsahu
Rotoped vs. kolo
16. 5. 2023
Pohyb

Rotoped vs. kolo

Cyklistika je sportem, o kterém můžeme říct, že se hodí pro každého. A ani nemusíme říkat, že je sportem. Prostě ježdění na kole nebo na rotopedu.

Lékaři jsou z cyklistiky nadšení. Nemyslíme lékaře cyklisty. Ale obecně ty, kteří se starají o naše zdraví. Šlapání působí blahodárně na kardiovaskulární systém a ortopedi si v duchu mnou ruce, protože svému pohybovému aparátu dopřáváte zdravý pohyb, který je zároveň velmi šetrný k vašim kloubům.
Chystáte se zařadit pravidelný pohyb do svého života a procházky jsou vám málo? Nasedněte na kolo!

Stačí rotoped?

Stačí. Když vás od jízdy na kole něco odrazuje, je rotoped důstojným náhradníkem. Jezdit se dá sice všude, jak říkají nadšení cyklisté, ale vy se možná obáváte vydat se do ulic. A není se co divit. Pohybovat se ve větším provozu není vždy jednoduché a bezpečné. Zvlášť když jste na kole naposledy seděli ve školním věku. Nemusí to být jen obavy z provozu, kvůli kterým zvolíte rotoped. Mnohdy je vaše „logistická“ situace tak komplikovaná a vyžaduje plánování a zapojování dalších proměnných, že než se dostanete s kolem mimo město, sebere vám to většinu energie, kterou jsme chtěli věnovat zdravému šlapání. Vaše touha věnovat se pravidelně pohybu by tak mohla poněkud zhořknout. Výhoda rotopedu tedy spočívá i v tom, že si prostě šlapete, zastavujete, ulevujete a přidáváte, jak se vám zlíbí, a nejste závislí na situaci okolo vás, o profilu terénu ani nemluvě. Díky rotopedu se překážky stojící v cestě pravidelnému cvičení rozplynou. Kromě nedostatku motivace. S tou vám rotoped – čekající, až přes něj přehodíte další kus prádla – moc nepomůže. To už je na vás.

Co vám přidá kolo

Rozhodně nechceme tvrdit, že rotoped nahradí kolo se vším všudy. To by nebylo vůči kolu fér. Jízda na pevně stojícím rotopedu od vás nevyžaduje téměř žádné úsilí ohledně udržení rovnováhy. Jinak řečeno, držet balanc. Jízda na kole vás naopak nutí zapojovat další vnější i vnitřní svaly a o to jste při jízdě na rotopedu ochuzeni.

Ale to hlavní, čeho se vám od „jízdy“ na rotopedu nedostane, jsou zážitky. Zažívat příval endorfinů uprostřed krajiny, kochat se, mít obrazně i doslova vítr ve vlasech, je nenahraditelné. Umocňuje to zážitek z pohybu a dovádí ho k dokonalosti. A pokud nejste cyklista samotář, přidává se k tomu i radost ze setkání s přáteli. To je pak pro naše tělo i mysl téměř dokonalý zdravotní koktejl, po kterém si budeme blahořečit, že jsme v sobě nakonec našli sílu a motivaci a šlápli jsme do toho.

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.

Aktuálně