Přejít k hlavnímu obsahu
6hodin
14. 7. 2022
Pohyb Letní vášeň pro zdravý pohyb

Rozhovor: Iniciativa 6 hodin pomáhá rozhýbat děti

„Zvyšující se obezita u dětí není vada na kráse, ze které dítě vyroste. Naším cílem je rozhýbání co největšího počtu dětí,“ říká Blanka Jeřábková metodička iniciativy 6 hodin.

Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje minimálně 7 hodin aktivního pohybu dětí týdně. Tělesná výchova ve školách zajistí v součtu jen 1 hodinu pohybu, zbylých 6 hodin je na zodpovědnosti nás, rodičů. Právě pro rodiče je tu iniciativa 6 hodin.

  • Co je iniciativa 6 hodin a komu je určena?

Projekt 6 hodin pomáhá naplnit 6 hodin týdně, které by dítě mělo pro své zdraví trávit aktivně (tzn. pohybem). Je určen pro všechny rodiče, protože těchto 6 hodin týdně je hlavně v režii nás, rodičů. Ať už dítěti zaplatíme příspěvky, vezmeme ho odpoledne s míčem na hřiště, nebo s ním jdeme v sobotu na výlet. My rozhodujeme o tom, jestli dítě tráví volný čas aktivně či doma v online prostředí, a rozhodujeme tak o jeho zdraví. Projekt 6 hodin bojuje proti nadváze a obezitě pohybem, aktivní zábavou a informacemi. Neboť zdravé dítě = aktivní dítě. A neustále se zvyšující obezita u dětí není vada na kráse, ze které dítě vyroste, jak si spousta rodičů myslí. Je to nemoc. A vidíme-li obézní dítě, není to obrázek o něm samotném. Je to vždycky vizitka také rodičů.

  • Iniciativa je postavená tak, aby tam skoro každý našel to své. Představte nám prosím jednotlivé možnosti.

Nevím jak, kde a co s rodinou dělat – toto byly nejčastější odpovědi rodičů v našem průzkumu na otázku, proč netráví čas s dětmi více aktivně. Do krátkých videoukázek jsme tedy zpracovali desítky zábavných her a cvičení pro doma i venek. Natáčíme nápady, jak zabavit děti cestou na výlet, představujeme jednotlivá sportovní odvětví z pohledu rodin (usnadňujeme tak výběr vhodného kroužku) a natáčíme také výzvy se sportovními osobnostmi, které nám pomáhají s motivací. Rovněž dáváme rodičům tipy, jak pracovat s psychikou dětí, která může mít na budoucí vztah ke sportu zásadní vliv (strach, stud, nezdary). Kompletně tedy pomáháme rodičům usnadnit jejich dětem cestu k pohybu, aby se pohyb stal pevnou a pravidelnou součástí jejich každodenního režimu.

  • Kdo se nejčastěji zapojuje?

Rodiny s dětmi, které zaujme nějaký nápad, který jsme zpracovali. Ať už je to hra se sáčky, badminton s balonkem či cvičení na koordinaci se známou osobností. Cítí, že by to mohla být legrace, a chtějí si to vyzkoušet. Poslední dobou natáčíme pro sociální sítě krátké nápady a ty začínají mít skvělý ohlas. Například hru ringo zná jen pár lidí. My jsme ji u nás doma od malička hráli na rodinných dovolených a milovali jsme to. Teď jsme ji představili našim sledujícím a už dostáváme videa, že sice nemají síť, ale hážou si přes plot nebo v kempu přes prádelní šňůru. A to je přece skvělé! Zpracujete nápad, ten rozhýbe rodiče s dětmi a k tomu je ještě skvěle pobaví. Protože dítě za chvíli neví, čemu se v mobilu zasmálo. Ale to, že zvládli s mámou společně proskočit švihadlem nebo že tátu porazili ve stříhacích štafetách, tomu se budou smát ještě dlouho, a navíc je to přivede ke hře zpět.

  • Co je vaším cílem do nejbližší budoucnosti?

Rozhýbání co největšího množství dětí s rodiči a zvýšení povědomí o problému dětské nadváhy, resp. obezity. Všeobecný apel společnosti musí nastat, protože v předpubertálním věku máme až třetinu dětí s nadváhou či obezitou. Negativní následky, které jako společnost v budoucnu poneseme, budou z hlediska zdraví a socioekonomické situace společnosti obrovské. Konkrétně chceme s projektem 6 hodin do konce roku 2022 zapojit 1 000 a více rodin do našich aktivit. Ať už půjde o plnění úkolů, výzvy se sportovními hvězdami, pohybové štafety, či naše off line akce, jako jsou sportovní dny rodiny z firem a společností. Rodič je klíč a na něj z hlediska pohybu dětí cílíme.

  • Co má udělat ten, kdo se chce zapojit?

Mrkněte na naše aktivity, vezměte děti, vyzkoušejte, zapojte se, napište nám o tom či pošlete video a získejte třeba nějakou odměnu za své snažení. Najděte si nás na webu (6hodin.cz) nebo na sociálních sítích FB/ IG/ TikTok pod zeleným logem 6hodin. Aktuálně pořádáme taneční štafetu, dáváme tipy na letní kratochvíle na zahradě chystáme se na další tipy, jak zabavit děti cestou na výlet. Sledujte nás, hýbejte se s námi a svými dětmi.
 

6hodinIniciativa 6 hodin 


Je společný projekt tří neziskových organizací SPORT 2.0, Wannado, Česko.digital a společnosti Livesport. Připravili platformu se spoustou inspirace pro malé i větší děti na domácí hry i pro venkovní aktivity. Rady, jak se s pomocí známých sportovců zlepšit v pohybové koordinaci. Informace, které pomohou najít ten správný kroužek a mnoho dalších možností, jak být jako rodina společně aktivní.

Iniciativu 6 hodin podporuje Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR.
 

Aktuálně