Přejít k hlavnímu obsahu
Rozhovor: Jak se cvičí online
18. 7. 2023
Pohyb Letní vášeň pro zdravý pohyb

Rozhovor: Jak se cvičí online

Pokud jste ještě nevyzkoušeli výhody online cvičení, nejspíš vás na něj naladí rozhovor o tom, jak to funguje v Online Fitness a v čem jsou jedineční.
  • Jak a proč vzniklo Online Fitness?

Na Online Fitness jsme začali pracovat už v roce 2013. Byla to reakce na nově vznikající trend ve světě fitness, především v zahraničí se v té době objevovaly první podobné projekty a konceptu „online cvičení“ se předpovídala zajímavá budoucnost. První online lekce jsme pak odvysílali v lednu 2014. Do té doby jsme provozovali klasická fitness centra zaměřená na cvičení pro ženy a věděli jsme o bariérách, které ženám brání v pravidelném cvičení. Většinu těchto bariér koncept online fitness bořil a to nám přišlo zajímavé.

  • Co je pro vytížené zájemce o cvičení hlavní výhodou cvičení online?

Pravděpodobně se všechny výhody dají shrnout slovem „dostupnost“. Pro někoho to může být dostupnost časová, odpadají přesuny do fitka, a online prostředí často nabízí velmi krátké a intenzivní lekce do 20 minut. Další skupině uživatelů vyhovuje cenová dostupnost, kdy vás měsíc neomezeného cvičení vyjde jako jeden vstup do běžného fitka. Velmi vytížení lidé nebo třeba maminky s malými dětmi ocení to, že je pro ně cvičení dostupné aspoň tímto způsobem. Další výhodou je opravdu široká nabídka lekcí. Ty jsou konkrétně u nás velmi rozmanité, co se týče intenzity, délky nebo typu cvičení. 

  • Kdo se vám nejčastěji hlásí a z čeho mohou vybírat?

Náš projekt je nejspíše celosvětově unikátní v tom, že lekce natáčíme opravdu denně a naši uživatelé tak nesledují stejné cvičení stále dokola. Ročně natočíme více než 1 200 nových lekcí a v tom jsme opravdu jedineční, protože většina podobně zaměřených projektů spíše využívá jakýsi videoarchiv a tvoří maximálně desítky lekcí ročně. Naše nabídka lekcí se dá rozdělit do 3 kategorií: posilovací lekce, kardio lekce a lekce zaměřené na tělo a mysl – pod tím si můžete představit třeba jógu, fyzio, pilates nebo lekce zaměřené na mobilitu a flexibilitu. Celkem máme v nabídce více než 40 typů cvičení, včetně lekcí pro děti, začátečníky, seniory, těhotné ženy a maminky po porodu. Spektrum uživatelů je velmi široké, z 90 % jsou to ženy ve věku 17 až 65 let. Nejpočetnější skupinou jsou asi maminky a časově zaneprázdněné ženy. Často se k nám hlásí začátečnice, které si zatím netroufnou na klasické fitko nebo skupinovou lekci.

  • Kromě online lekcí máte i jiné aktivity. V čem spočívají „výzvy“ – soutěže, které průběžně pořádáte? Jak například probíhala ta poslední – Program do plavek?

Třikrát do roka tvoříme komplexní několikatýdenní program ONFIT, jehož hlavním cílem je kromě cvičení i snaha pomoci účastnicím nastavit dlouhodobě udržitelný zdravý životní styl. Na programech spolupracujeme s nutriční koučkou, zaměřujeme se na to, aby účastnici pochopili, že každý pohyb se počítá, ukazujeme jim různé moderní fitness trendy a přístupy. Lednový program ONFIT je univerzální, zaměřený na všechny, kdo si dali klasické novoroční předsevzetí se sebou „něco udělat“. Program do plavek startuje v květnu a trvá 30 dní, ten je svou intenzitou náročnější a účastnící si v něm opravdu máknou. V posledním, říjnovém programu, který se jmenuje Start & Restart, se pracuje především s těmi, kdo se k pravidelnému pohybu po delší době vrací nebo se cvičením úplně začínají. Soutěže a výzvy, které jsou součástí ONFIT programů, slouží hlavně k tomu, abychom účastnice motivovali vyzkoušet něco nového. V rámci výzev jim ukazujeme, že i během 10 minut si mohou doma kvalitně zacvičit a že i takto krátké cvičení má smysl.

Online Fitness

Na otázky nám odpovídal pan Daniel Opačitý, který působí v projektu Online Fitness jako CEO.
Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra ČR spolupracovala s Online Fitness na akci Program do plavek ONFIT30.

Aktuálně