Přejít k hlavnímu obsahu
trampolína
26. 7. 2021
Pohyb Letní vášeň pro zdravý pohyb

Skákání na trampolíně je to nejlepší cvičení pro vaše tělo i mysl

Trampolíny se staly trendem. Dnes nějakou zaručeně najdete u mnoha rodinných domů, chat či na dětských hřištích. Svou popularitu si ale trampolíny poctivě zaslouží. Že skákání zdaleka není jen pro malé děti, to už v současné době víme, ale cvičení na trampolíně nabízí mnohem víc, než se může na první pohled zdát.

Přínosů je nespočet

Skákání na trampolíně je jeden z nejefektivnějších způsobů, jak zapojit nejrůznější svalové skupiny, podpořit rovnováhu nebo například zhubnout.

Má pozitivní vliv v následujících oblastech fyzického zdraví a zdatnosti:

  • cirkulace krve
  • rovnováha a koordinace
  • pevnost středu těla (takzvaného „core“)
  • hustota a pevnost kostí
  • kardiovaskulární zdatnost
  • regulace metabolismu
  • svalová síla

Výhody skákání

Jakmile vylezete na trampolínu a začnete skákat, dochází ke smršťování a uvolňování svalů v rychlém sledu opakování při každém skoku. Všechny svaly se střídavě ohýbají a relaxují a zapojuje se celý svalový systém těla. 

Jelikož jde o aerobní cvičení, vzduch vámi prochází ve velkém množství, zlepšuje se vaše dynamická stabilita, rozproudí se krevní oběh, stejně jako lymfatický systém. Skákání na trampolíně je perfektní spalovač kalorií, takže má vliv na váš fyzický vzhled, a protože jde také o věc zábavnou, i na vaši psychiku má skákání blahodárný vliv. Skákejte směrem ke krásné postavě a pocitům štěstí a životní spokojenosti.

Skoro jako běh, jen mnohem lepší

V západních zemích je nejrozšířenějším a nejoblíbenějším sportem běh. Pokud ho porovnáme se skákáním na trampolíně, vyjde nám, že trampolína je prostě lepší. Na rozdíl od běhu je mnohem šetrnější ke kloubům, zpevňuje kosti a zvyšuje jejich hustotu a při jejím používání téměř nedochází k ortopedickým zraněním. Když běháte, hrajete tenis nebo skáčete na lekcích aerobiku, není nic, co by tlumilo tvrdé nárazy při kontaktu se zemí.
Na trampolíně vám zůstávají výhody kardiovaskulárního a muskuloskeletálního cvičení, ale její povrch absorbuje více než 80 % dopadu na vaše klouby.

Skákáním k vysněné postavě

Jak už jsme zmínili, trampolína je zřejmě tou nejlepší variantou, pokud se chcete zbavit přebytečných kil. A stačí vám k tomu půlhodinka skákání denně. Výsledky hubnutí totiž závisí na vyšší srdeční frekvenci, které na trampolíně dosáhnete prakticky okamžitě, a stačí vám, abyste ji udrželi relativně krátkou dobu. Proti joggingu jde o ohromný rozdíl. Jestliže chcete stejných výsledků dosáhnout pomocí standardního běhu, je potřeba si naplánovat opravdu dlouhou a časově náročnou trať.
 

Trampolína je navíc o 68 % efektivnější než váš půlhodinový běh. Jestliže poběžíte 30 minut, za tu dobu spálíte zhruba 200 až 300 kalorií. Skákání na trampolíně je na tom obdobně, ale stačí vám jen 10 minut. A pokud ke skákání přidáte i další cvičební prvky, můžete spálit až dvojnásobek kalorií.

Cvičí celé tělo

Skákání na trampolíně procvičuje svaly celého těla, pomáhá rychle budovat svalovou hmotu a spalovat tuk. To, co nejvíce zapojujete, jsou svaly nohou, stehen, paží, boků a břicha. Při intenzivním opakovaném skákání dochází ke smršťování a uvolňování svalů častěji než při jakémkoli jiném cvičení. Navíc během snahy udržet rovnováhu a při pohybu ve vzduchu trénujete ty nejdůležitější kosterní svaly, o kterých jste možná ani nevěděli, že existují.

Nával hormonů štěstí a detox organismu

Skvělé je, jakým způsobem trampolína dokáže ovlivnit vaši psychiku. Skákání vede k uvolňování pozitivních hormonů, jako je například adrenalin, dopamin a serotonin. Stejně dobře působí také na váš lymfatický systém. Ten je pro zdraví organismu zásadně důležitý, protože filtruje toxický odpad a je nedílnou součástí imunitního systému. 
Podstatné je, že k pohybu lymfatických tekutin uvnitř těla dochází pouze při pohybu těla směrem nahoru a dolů. Trampolína může zvýšit průtok lymfy až 30krát, a to už je pořádná očista od všech toxinů a nežádoucích látek.

Samozřejmě, i při skákání na trampolíně existuje riziko úrazů, ale je menší než u jiných typů cvičení. Ujistěte se proto, že je kolem vaší trampolíny umístěná bezpečnostní síť a že skáče vždy jen jeden člověk.
 

Aktuálně