Přejít k hlavnímu obsahu
Sport jako přírodní antidepresivum
3. 10. 2023
Pohyb

Sport jako přírodní antidepresivum

Sportování není jen o výkonech, kondici nebo formování postavy. Při fyzické aktivitě se nám v mozku vyplavují endorfiny, hormony štěstí, které jsou zdrojem radosti a dobré nálady.

Lepší nálada, spánek i soustředění

O tom, že je sport blahodárný pro naši duši, nelze pochybovat. Už po 10 minutách fyzické aktivity se v mozku začínají do krevního oběhu vyplavovat endorfiny, takzvané hormony štěstí, které mají za úkol tlumit bolest a snižovat stres a zároveň způsobují dobrou náladu a pocity štěstí. Máte-li chmurné dny, špatnou náladu nebo depresi, vyrazte si zaběhat nebo na kolo – budete překvapeni, jakou duševní terapií sport je. Nahradí i sezení u psychologa. Navíc vám to bude lépe myslet a budete rovněž lépe a kvalitněji spát. 

Čeká vás důležitá schůzka nebo zkouška? Běžte si den před tím zasportovat! Odbouráte stres a lépe nastartujete svůj mozek. Podle mnoha studií sport dokáže také odbourávat další neřesti, jako například závislost na nikotinu. 

Sport je elixír štěstí

Všimli jste si někdy toho, že když si jdete například zaběhat jen tak, nechce se vám, nejde vám to, možná to i trochu bolí a chcete to vzdát… Zatímco když poběžíte závod, po krátké době se ozvou hormony, které posouvají vaše hranice. Když překonáte prvních zhruba 10 minut, chytnete tzv. druhý dech a najednou je po bolesti a běží se vám snáz. Nejde pak o výkon ani zaběhnutý čas, jde o to, že doběhnete do cíle. I kdyby poslední, budete mít nepopsatelně radostný pocit z překonání sami sebe. Ne nadarmo se sportu přezdívá elixír štěstí.

A takové pocity přináší jakákoli aerobní aktivita, včetně jízdy na inlajnech, běžkování, zumby nebo jiného tance, nordic walking nebo jen svižnější procházky. Zkrátka jakýkoli pohyb, při kterém se alespoň trochu zadýcháte a zapotíte.

Pohyb, nebo čokoláda?

Pravdou je, že endorfiny se vyplavují i při jiných činnostech, než je sport – při porodu, při sexu, při stresové zátěži, ale podle studie i při pojídání čokolády. Možná si tak říkáte: Proč se namáhat, když radost mi udělá i zábavný seriál nebo tabulka čokolády? Množství vyplavených endorfinů při sledování televize nebo pojídání čokolády je však se sportem nesrovnatelně nižší! Zatímco po snědené čokoládě radost brzy vymizí (a dostaví se možná i výčitky), po sportovní aktivitě přetrvává dlouhou dobu. 

Pokud chcete prožívat radost každý den, zařaďte do svého režimu pravidelný pohyb – každý den tak bude veselejší a spokojenější.    
 

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.

Aktuálně