Přejít k hlavnímu obsahu
Týmové sporty
30. 8. 2022
Pohyb Letní vášeň pro zdravý pohyb

Týmové sporty dají dětem nejen zdraví a kondici

Dětem zapojení do týmového sportu přinese benefity, které se jim budou hodit nejen ve sportu. Užitek z nich budou mít po celý život.

Sport a pohyb všeobecně je prospěšný každému. Ne nadarmo se říká, že pohyb je život. Pro děti to platí stejně jako pro dospělé. Jaký sport ale dětem vybrat? Individuální nebo raději týmový? Zaměříme se na ty týmové. To proto, že vedle radosti ze samotného sportování přináší i další benefity – lepší zdraví, vyšší sebevědomí a lepší komunikační schopnosti.

To samozřejmě není ani zdaleka všechno. Nejdřív je ale třeba udělat první krok. Tím je vybrat pro své dítě sport, který ho bude bavit a u kterého vydrží. Jak na to? Klidně metodou pokus – omyl. Zkrátka vyzkoušejte několik různých sportů a pokuste se odhalit, který z nich vaše dítě baví nejvíc.

Nechtějte mít Jágra za každou cenu

A ještě jedno upozornění hned zkraje. Myslet si, že zrovna z našeho dítka vyroste nový Jaromír Jágr nebo Pavel Nedvěd, je sice krásná vize, ale cesta k ní není rozhodně přímá. Promítat si vlastní nenaplněné ambice do sportovní kariéry svého dítěte je mnohem častěji cesta do pekel než do hvězdných výšin.

Ale zpátky k týmovým sportům pro děti… Vybírat je skutečně z čeho – od fotbalu přes basketbal, volejbal, florbal, hokej až třeba po ragby. Každý rodič nejspíš dobře ví a zná záliby svých ratolestí. A navíc sami mohou jít příkladem. Při výběru sportu hraje roli především věk, povaha, nadání a další schopnosti. Bojácné a neprůbojné dítko bude mít asi problémy při kontaktním sportu, jako je hokej či ragby. Ale na druhou stranu, může se zase takříkajíc „obouchat“, což mu může pomoci i v životě, až bude dospělé.

Sport má dětem přinášet radost

Se sportováním, nebo spíše s pohybovými aktivitami lze začít třeba už ve dvou letech, ale to se bavíme opravdu jen o zábavných formách pohybu. Nic organizovaného ani jednostranného. Prostě aktivity, které rozvíjejí pohybové dovednosti našich ratolestí. A také přinášejí radost a zábavu.

Děti od pěti let už mohou začít i s fotbalem, florbalem a dalšími kolektivními sporty. V období mezi pátým a dvanáctým rokem zvládnou už i basketbal, volejbal, hokej a třeba i baseball, nebo softball. I v tomto věku by ale při výběru sportu měly hrát roli tělesná konstituce a celková fyzická zdatnost dítěte.

Sportování v týmu přináší vedle samotného pohybu i další benefity. Pomůže dětem a naučí je zlepšit spolupráci a komunikaci v týmu, zařadí se do určité komunity a získají nové přátele. Leckdy na celý život. Navíc naučí děti disciplíně, překonávat vlastní limity a přebírat odpovědnost za týmový výsledek. To vše pomůže i mimo sportovní scénu v reálném světě.

Už to jednou zaznělo – zásadní vliv na sportování dětí mají především jejich rodiče. Proto je důležité, aby hned v začátcích oceňovali spíše snahu a úsilí dětí než jejich výsledky. Bezezbytku totiž platí, že vyhrávat mohou jen někteří, zatímco radost a nadšení z pohybu mohou mít všichni. A ještě jeden tip – rodiče by se měli o sportování svých dětí co nejvíc zajímat, chodit na jejich zápasy a povzbuzovat je. Ale jak praví jistý slogan: fandit, ale zůstat člověkem!

basket ballCo třeba začít s basketbalem?

Najít dnes vhodný klub nebo kroužek s naším vyhlédnutým sportem není většinou žádný problém. To platí především pro fotbalové kluby, které jsou téměř v každé obci. Bez větších potíží ale najdete i oddíly pro děti, které se věnují basketbalu či volejbalu. Zjednodušeně řečeno, kde mají sportovní halu nebo větší tělocvičnu, existuje i basketbalový, volejbalový či florbalový klub.

Pro mnohé je klíčovým faktorem při hledání sportu pro děti i to, kolik chcete, nebo leckdy spíš kolik můžete do sportovní činnosti investovat. Lední hokej například není úplně nejlevnější aktivitou. Na rozdíl například od basketbalu. Ve věku 6 až 8 let trénují děti obvykle dvakrát týdně a nejnákladnější položkou jsou sálové boty v ceně od tisícovky až po tři tisíce. Pak už stačí trenýrky a tričko. K tomu míč, i když v oddílech bývají k dispozici většinou zdarma. A samozřejmě příspěvek na tělocvičnu. Určitě přijde vhod příspěvek na sportovní aktivity od Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

Tak do toho! Na prahu nového školního roku je většinou ta nejlepší chvíle, kdy začít…
 

Aktuálně