Přejít k hlavnímu obsahu
běžky 2
11. 2. 2022
Pohyb

Užijte si zimní hory na běžkách

Užít si v zimě zasněžené hory lze mnoha způsoby. Běh na lyžích je rozhodně jedním z nich. K tomu, aby to ale byl opravdu příjemný zážitek, a ne trýznivý očistec, je klíčem kvalitní výbava. Od lyží přes obutí, hole a oblečení až po výběr vhodných tratí. Zkušení běžkaři už vědí, takže nabízíme pár tipů spíš těm, kdo krásy běžkování teprve hodlají objevit.

Ještě předtím, než s objevováním začneme, je důležité si říct, že není hned třeba si pořizovat nové vybavení, které samozřejmě něco stojí. Na první pokusy je lepší si lyže a další vybavení vypůjčit. Rozhodně si nechte poradit od odborníků. Nestyďte se prozradit svou váhu, protože ta je na běžkách důležitá. Vyhnete se tím pozdějším trablům.

Klasika, nebo bruslení?

Nejprve něco k běžeckým technikám. Klasika je zkrátka klasika, pohybujete se střídavě s lyžemi rovnoběžně vedle sebe ve stopě. To je styl vhodný pro začátečníky. A zpočátku ani nemusíte běhat. Než na běžeckých „prkýnkách“ získáte jistotu, vystačíte si v podstatě s chůzí na běžkách.

Bruslařský styl neboli skate je mnohem mladší technikou. Dynamičtější, rychlejší, ale také fyzicky náročnější. Při bruslení stopu nepotřebujete, naopak vítaný je rovný povrch, tzv. manšestr.

Lyže, hole a boty pro tyto styly se liší. Lyže pro klasiku jsou delší, měkčí a jejich špička je vyšší než u bruslařských, které jsou naopak kratší. U holí je to naopak – pro klasiku kratší a sahat by nám měly k ramenům, zatímco pro skate jsou delší s délkou zhruba k bradě. 

Pro nerozhodné existují lyže zvané combi. Ty jsou dobrou volbou pro hobby lyžaře a budou vám bohatě stačit na túry i na trénink, i když je jasné, že proti „speciálům“ mají nějakou tu nevýhodu. Ono se dá bruslit i na klasických, nebo naopak, ale budete o trochu pomalejší a bude vás to stát o trochu víc námahy.

Pozor na váhu při výběru lyží

Při výběru lyží rozhodně přiznejte svou hmotnost. Je totiž důležité, abyste lyže tzv. neprošlápli. Pak totiž bude stoupací vosk na sněhu drhnout a lyže nepojede. Mazání ale bývá leckdy docela alchymie a dá se mu vyhnout tím, že si pořídíte lyže s tzv. šupinami v místě mazací komory. Takové lyže ocení turisté, ale pro sportovně laděné běžkaře to není dobrá volba. Bruslit se na šupinách nedá.

Stejně důležité jako lyže jsou boty. Vzhledem k tomu, že na běžkách v nich strávíte i několik hodin, musí být pohodlné, netlačit a dobře sedět. A opět se liší podle běžeckých stylů.

Boty podle systému vázání

Jak? Boty na bruslení jsou nejvyšší, mají pevnou podrážku a vyztužený skelet. Drží nohu pevně v kotníku, takže pro klasiku se nehodí. V nich byste si rychle odřeli paty. Boty na klasiku jsou měkčí a nižší, zatímco combi jsou opět „tak nějak mezi“.
Podle toho, jakou obuv si vyberete, musíte zvolit i vázání. Na běžkách se používají dva základní systémy: NNN (New Nordic Form) a SNS (Salomon Nordic System). Oba systémy jsou kvalitní a mají jedinou nevýhodu – vzájemně jsou nekompatibilní. Zkrátka do vázání NNN můžete použít pouze boty na tento systém a totéž platí i pro SNS.

A ještě jedna rada. Pokud začínáte, vybírejte pečlivě trasu. Nejen její délku, ale i profil. A nejezděte sami. Minimálně ve dvou.
 

logo ZP-MVZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

Vyhrajte fitness náramek! 

 
Vyrazte do bílé stopy a zdolejte s námi šestou sportovní výzvu! Vyfoťte se na běžkách a můžete vyhrát!
Soutěžíme o jeden pánský a jeden dámský fitness náramek Fitbit Charge 4!

Tak se zaregistrujte na ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA, splňte únorovou měsíční výzvu a sdílejte jí na svém Facebooku či Instagramu s hashtagy : #zdravypohybmojevyhra a #zpmvbezky.

 

Pokud splníte alespoň pět z devíti měsíčních sportovních výzev, můžete vyhrát elektrokolo značky Author v hodnotě 73 000 korun a spoustu dalších cen.
Dobrou zprávou je, že měsíční výzvy lze splnit i zpětně, anebo jednu z nich nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem.

 

Zdravý pohyb je naše společná výhra! 

 

Registrace, detaily a pravidla ZDE

Aktuálně