Přejít k hlavnímu obsahu
ochrana před klíštětem
24. 3. 2021
Prevence

Vyrazte ven za sportem, ale chraňte se před klíšťaty

Sice zatím nesměle, pomalu, krůček za krůčkem, ale přece jen se hlásí o slovo jaro. A s sebou přináší více možností, jak vyrazit ven a do přírody za sportem. Jenže to znamená také více možností, jak potkat klíště.

Někde tam určitě bude

Naše chuť vyrazit ven na kolo, zaběhat si, projet se na in-line bruslích nebo se jen tak projít se s jarem probouzí. Bohužel se ale s jarními slunečními paprsky v přírodě probouzejí i nevítaní společníci. Třeba klíšťata. A s nimi přichází i hrozba v podobě klíšťové encefalitidy nebo lymské borreliózy.

Samozřejmě platí, že pokud pofrčíte na kole nebo poběžíte po cestách, nebezpečí, že si domů přinesete nevítaného parazita, je minimální. Ale stačí se na chvíli posadit v trávě nebo projít lesem či vyšším porostem a na trable může být zaděláno.

Sportovci lákají klíště potem a teplem

Dá se říct, že klíšťata mají sportovce obecně ráda. Proč? Dokážou vnímat pot a teplo na poměrně velké vzdálenosti. Slouží jim k tomu tzv. Hallerův orgán. Pak už stačí i docela letmý dotek s trávou, keřem či jiným porostem a stanete se hostitelem nevítaného a nebezpečného návštěvníka.
A pozor, pokud vyrážíte do přírody za sportem i se svým čtyřnohým miláčkem, můžete si klíště donést domů v jeho srsti a následně ho přenést i na sebe.
 

Jak se chránit před klíšťaty?

  • Používejte ochranné spreje, gely či krémy. Neochrání sice stoprocentně a jejich účinnost po čase vyprchá, ale přece jen pomohou
    (více ve článku Na klíště je repelent. A co ještě?)
  • Vhodně se oblékejte. Používejte oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi a noste raději světlejší oblečení. Mnohem spíš si parazita všimnete.
  • Pohybujte se venku raději po cestách mimo plochy plné vysoké trávy nebo husté porosty, odkud se na vás klíště může dostat.
  • Po sportování se vysprchujte a především dobře prohlédněte, zda na sobě klíště nemáte. Pokud ano, jednejte rychle a klíštěte se zbavte.
     

Nejúčinnější zbraní je očkování

Ani spreje, ani vhodné oblečení ale nedokážou zabránit tomu, že se stanete hostitelem klíštěte. Proto je důležité se ho co nejrychleji a nejopatrněji zbavit. Ranku potom pečlivě vydezinfikovat a v dalších dnech bedlivě sledovat. Může totiž trvat i řadu týdnů, než se objeví příznaky infekce. Pokud ano, je nutné bezodkladně vyhledat lékaře.
Hrozí totiž onemocnění lymskou borreliózou či klíšťovou encefalitidou. Obě jsou nebezpečné, dokážou způsobit i trvalé zdravotní následky, v extrémních případech i smrt. 

Vhodný čas na očkování

Jediným bezpečným způsobem, jak se bránit klíšťové encefalitidě, je očkování. Ideálně ještě předtím, než vyrazíme do přírody za sportem a zábavou.
Nejvhodnějším obdobím pro očkování je zima, ale jde to i během jarních měsíců. O načasování a postupu se dočtete v článku Mějte před klíštětem náskok.
 

bonusy očkování

Příspěvek na očkování od ZP MV ČR

 

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR na očkování přispívá. Její klienti mohou využít finanční příspěvek, který se na rok 2021 zvýšil na 1 000 Kč pro dospělou osobu a 1 500 Kč pro dítě. A není to zdaleka jediný zajímavý benefit, který ZP MV ČR poskytuje.

 

Více na: https://www.zpmvcr.cz/pojistenci/vyhra-pro-vase-zdravi.

Aktuálně