Přejít k hlavnímu obsahu
Vytáhněte kolo
2. 5. 2023
Pohyb Jarní vášeň pro zdravé tělo

Vytáhněte kolo

Jaro je v plném proudu. Probouzí se příroda, otepluje se, zkrátka období jako stvořené pro aktivity venku. Platí to bez výjimky i pro cyklisty. Tak nasedněte a vyrazte!

Pro ty, kdo kouzlo cyklistiky objevili už dávno, stejně jako pro ty, kdo se rozhodli krásu jízdy na kole teprve objevit, je opravdu ideální čas vyrazit na kole ven. Jisté rčení praví, že nejkrásnější pohled na svět je ze sedla koně, ale i ten ze sedla kola má něco do sebe. A co víc, vylepšíte svou kondici, poznáte nová místa a jezdit na kole může celá rodina.


Jízda na kole je skvělá činnost

  • zlepšuje celkový fyzický stav organismu i kondici
  • na kole také uberete nějaké to kilo navíc
  • ve srovnání s běháním šetříte klouby
  • zlepšíte spánek i psychiku
  • Podle odborníků snižuje jízda na kole také riziko vzniku rakoviny, stejně jako kardiovaskulárních onemocnění.

Dejte si kolo do „pucu“

Ve srovnání s chůzí se na kole dostanete mnohem dál, poznáte nová místa, nové stejně naladěné přátele a utužíte vztahy v rodině. V takovém případě je ale nutné brát ohled na fyzické schopnosti „nejslabšího článku“ a přizpůsobit mu výběr, délku a náročnost tras. Pak si jízdu na kole užijí opravdu všichni.
Aby tahle poslední věta platila vždy a všude, je důležité zachovat několik zásad. Pokud kolo celou zimu „odpočívalo“ ve sklepě, dejte ho před první jízdou takříkajíc do „pucu“. Nic vás při jízdě na kole neotráví spolehlivěji než drhnoucí kolo vydávající podivné zvuky, padající řetěz či nefungující přehazovačka. A nedejbože, nefungující brzdy. Pak už jde o zdraví.

Ti šikovnější si s údržbou poradí sami, ti méně technicky zdatní by měli své kolo svěřit odbornému cyklistickému servisu. Sice to stojí nějakou tu kačku navíc, ale je to dobrá investice.

Bezpečnost na prvním místě

Druhou zásadou je nepřepálit po „zimním spánku“ začátek. Takže zpočátku stačí kratší vyjížďky s nepříliš velkým převýšením. A postupně si můžete přidávat. Totéž platí o tempu jízdy. Závodění nechte jiným. 

V žádném případě ale na kole neriskujte. Bezpečnost je na prvním místě. Cyklistická helma by měla být u dospělých samozřejmostí, u dětí je to povinnost. Do výbavy každého cyklisty patří i rukavice a brýle. A také oblečení s reflexními prvky, protože pro cyklisty víc než pro ostatní účastníky silničního provozu platí, že je důležité vidět, ale ještě důležitější je být viděn.

Elektrokolo je hit a jde to s ním líp

Hitem posledních let se stala elektrokola. Pravda, ortodoxní cyklisté si o nich myslí své, ale díky kolům s elektrickým pohonem si kouzlo cyklistiky mohou vychutnávat i lidé, kteří by jinak na kole nevyjeli. Nebo se hodí na trasách s velkým převýšením, které by na klasickém kole byly nezvládnutelné. Má výhodu i v tom, že odpadne leckdy nepříjemné čekání na slabší jedince v partě cyklistů.

Ale pozor, jízda na elektrokole může mít, zvlášť pro nezkušené cyklisty, i svá úskalí. Na elektrokole frčíte vyšší rychlostí než na klasickém kole, je také těžší, a tudíž se o něco hůř ovládá. A samozřejmě si musíte pohlídat dojezd, jak dlouho vám vydrží baterie, protože pokud vám dojde „šťáva“, na elektrokole sice dojedete, ale hodně si „máknete“.

Nicméně to nic nemění na tom, že jaro je ideálním obdobím, kdy šlápnout do pedálů a vyrazit. Tak s chutí do toho!

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.