Přejít k hlavnímu obsahu
nordic walking
18. 3. 2022
Pohyb

Vyzkoušejte nordic walking. Posílíte tělo i ducha

Stručně se dá nordic walking popsat jako chůze s holemi, ale je nutné jedním dechem doplnit, že se při ní chodí pěkně zostra. Největšími přednostmi je, že chodit můžete celý rok, prakticky kdekoliv, a zvládnou to malí i velcí, mladí i starší. Jak si vybrat hole, jaká je správná technika a kolik toho nachodit, aby se dostavily výsledky?

Za tímhle způsobem pohybu nemusíte cestovat až někam na sever, jak by mohl napovídat název. Skvělá sportovní aktivita pro každého a v každém věku se provozuje všude. Vyrazte za ní do přírody nebo prostě rázujte s holemi do práce. Další výhodou je, že tenhle sport nijak zvlášť nezatíží vaši peněženku. Stačí pohodlné boty na chůzi, funkční oblečení a k tomu hole.

Pozor na výběr holí!

Když je řeč o holích, určitě nejlepší volbou jsou hole speciálně určené pro nordic walking. Jsou tenké, pružné a tlumí nárazy. Na konci mají hrot, který se ale dá chránit gumovou botičkou, pokud chodíte po zpevněném povrchu. Je to nejen pohodlnější, ale také se zbavíte nepříjemného klapání. 
Univerzální vzorec pro výběr délky hole zní 0,68 × tělesná výška, ale nejlépe je hole vyzkoušet pod dohledem odborníka. Hole mohou být i teleskopické, což je fajn, protože je můžete složit a nezaberou tolik místa.

Správná technika je základ

Na první pohled se může zdát, že na chůzi s holemi nemůže být nic problematického, ale přece jen je třeba upozornit, že správná technika je důležitá. Choďte s holemi v ruce rázně, dynamicky, ale zároveň buďte uvolnění, ne v křeči.

Jak vypadá správná technika? Velice zjednodušeně řečeno, odrážíme se chodidlem a holí ve stejném okamžiku a hrot hole zapichujeme zhruba na úroveň paty, ne před sebe. Ideální je nechat si ukázat správnou techniku odborníkem. Ale najdete i spoustu videí, která nabízejí návod, jak správně s holemi chodit. 
Při správné technice zapojujete při nordic walkingu zhruba 90 procent všech svalů v těle. Oproti běžné chůzi můžete spalovat až o 50 procent více energie, takže chůze s holemi je možným způsobem, jak se zbavit nějakého toho kila navíc i jak vylepšit fyzickou kondici. 

Ideál? Denně 6 až 7 kilometrů

Pokud vás při normální chůzi bolí záda, přesedlejte na nordic walking. Chůze s holemi slouží naopak k tomu, abyste se bolesti zad zbavili. Má i další pozitivní účinky – zlepšuje paměť, je prevencí chorob oběhového a pohybového aparátu. A zanedbatelný není ani psychický účinek – při nordic walkingu si skvěle vyčistíte hlavu.

Aby měl nordic walking ten žádaný účinek, je optimální denní dávkou chůze s holemi:​​​​​​ něco mezi 10 000 až 12 000 kroky, tedy zhruba 6 až 7 kilometrů. Navíc poměrně svižně, rychlostí 5 až 7 km/h.

Skloubit tuhle denní porci třeba s pracovními povinnostmi se nejspíš každému nepovede, ale vězte, že důležitá je pravidelnost. Přínosem je i kratší denní chůze, a když se vám povede vyrazit s holemi ven minimálně třikrát týdně, to se také počítá.

logo ZP-MVZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

Vyhrajte nordic walking hole! 

 
Vyšlápněte si na procházku, začíná sedmá měsíční výzva a my budeme chodit, chodit a chodit! Pokud se na procházce vyfotite můžete vyhrát!
Soutěžíme o nordic walking hole jedny pro ženu a jedny pro muže, kteří splní podmínky soutěže a na konci kola budou vylosováni!

Tak se zaregistrujte na ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA, splňte březnovou měsíční výzvu a sdílejte jí na svém Facebooku či Instagramu s hashtagy : #zdravypohybmojevyhra a #zpmvchuze.

 

Pokud splníte alespoň pět z devíti měsíčních sportovních výzev, můžete vyhrát elektrokolo značky Author v hodnotě 73 000 korun a spoustu dalších cen.
Dobrou zprávou je, že měsíční výzvy lze splnit i zpětně, anebo jednu z nich nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem.

 

Zdravý pohyb je naše společná výhra! 

 

Registrace, detaily a pravidla ZDE

Aktuálně