Přejít k hlavnímu obsahu
Výzva 10 000 kroků
12. 10. 2022
Pohyb

Výzva 10 000 kroků dobývá Česko. Přidáte se?

Tisíce lidí se rozhodlo něco pro sebe během října udělat a vylepšit si život v mnoha ohledech. Budou chodit. Podívejte se, v čem bude i pro vás užitečné zapojit se do Výzvy 10 000 kroků.

Už 1. října začne Výzva 10 000 kroků, které se pravidelně účastní tisíce lidí z celého Česka. Připojte se k nim a brzy zjistíte, proč je o účast takový zájem – chození vám zvedne náladu, podpoří kondici, posílí imunitu a pomůže v boji se zdravotními neduhy. Registrace na www.desetticickroku.cz je snadná, zdarma a otevřená i začátkem října.

Zdraví na prvním místě

Bolesti hlavy a zad, nadváha či obezita, nemoci srdce, cév, cukrovka i další nebezpečné choroby mají svou příčinu nejen v nevhodné stravě a přejídání se, ale také v sedavém způsobu života s nedostatkem pohybu. Drastické diety nic nevyřeší, zatímco menší úprava jídelníčku a už půlhodinka fyzické aktivity denně udělá zázraky. 
To potvrzují i české lékařské kapacity, které nad akcí převzaly záštitu jako její ambasadoři. 

Chvála chůzi 

Ředitel Fakultní nemocnice Olomouc profesor Roman Havlík zdůrazňuje, že „v době nárůstu motorismu a snižování fyzické aktivity v zaměstnáních na straně jedné a nezřídka komerčně motivovaných výzev k až přehnaným běžeckým výkonům na straně druhé je chůze často opomíjenou přirozenou cestou k udržování naší kondice, především fyzické, ale i mentální“

Podle ortopeda Fakultní nemocnice Brno a lékaře Českého atletického svazu Michaela Lujce je chůze „vhodná pro trénink pohybového a kardiovaskulárního systému a v neposlední řadě má pozitivní vliv na psychiku u kterékoliv věkové skupiny“
Primářka Lékařského podiatrického centra Marie Součková podtrhuje, že chůze je „nejpřirozenějším pohybem. Vydáme-li se svižnějším tempem, nejenže spálíme dostatek kalorií, ale zapojíme i svaly dolních končetin, břicha, zad a rukou. Přidáme-li k tomu ještě hole, pak už je vše dokonalé…“

Více o výzvě 

Výzva 10 000 kroků se pořádá dvakrát do roka (v dubnu a říjnu) a trvá vždy celý měsíc. Kromě běžné chůze je možné chodit i s holemi (nordic walking) nebo běhat. 
Základní principy výzvy je možné shrnout takto: Choď jenom tolik, kolik bez přepínání sil zvládneš. Deset tisíc kroků denně je pro mnohé jen vzdálený cíl – každý chodí podle své kondice. Vyhrává každý, kdo porazí vlastní lenost a vytrvá. 

Až v druhé řadě je výzva i soutěží. V ní je každý kilometr bodově ohodnocen, přičemž účastníci s vyšším věkem a nadváhou získávají díky lepšímu koeficientu více bodů. Mají tak stejné šance na přední příčky jako mladí a fyzicky zdatní. Soutěžit mohou nejen jednotlivci, ale i týmy. 

Rady a tipy

Pokud nemáte s pravidelným chozením zkušenosti, nabízíme vám pár tipů, jak to zvládnout.

  • Na začátku si stanovte reálný cíl. Nereálné cíle vedou k tomu, že to časem vzdáte.
  • Během pracovního týdne choďte do práce pěšky. Máte-li to daleko, vystupte z dopravního prostředku dříve než obvykle a zbylou část cesty dojděte.
  • Choďte po svých i na menší nákupy, pochůzky a do schodů. 
  • Ideální je svižná chůze na hranici toho, kdy ještě zvládnete dýchat nosem bez pomoci úst. 

Jděte do toho!

10000 kroků

Pořadatelem Výzvy 10 000 kroků je spolek Partnerství pro městskou mobilitu. Podrobnosti o ní získáte na již uvedených webových stránkách www.desetticickroku.cz nebo na Facebooku či Instagramu.

S registrací raději neváhejte – říjen, který může změnit váš život k lepšímu, je v plném proudu!
 

 

REGISTRUJTE SE

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.

Aktuálně