Přejít k hlavnímu obsahu
Výzva pro vánoční čas
8. 12. 2022
Pohyb

Výzva pro vánoční čas

Kolem Vánoc je snad úplně všechno jinak než po zbytek roku. Pokud tedy chcete i prosinec pojmout jako předchozí měsíce a splnit si každou měsíční zdravotně-sportovní výzvu, dá to nejspíš trochu víc práce.

V případě, že jste už nějakou dobu zapojeni do akce Zdravý pohyb moje výhra, kterou pořádá ZP MV ČR, nejspíš to nechcete ani v prosinci vzdát jen proto, že se na konec roku vždy natlačí víc věcí a událostí, než se dá na první pohled zvládnout. Určitě stojí za to vytrvat, i když cestou by rozhodně nemělo být nějaké přepínání a trápení, natož výčitky, že v prosinci nám nejspíš nezbyde než cvičení hodně omezit, či dokonce vypustit. 

Realisticky se podívejte na to, co všechno ještě chcete do konce roku stihnout, a pokud vám o to opravdu jde, nejspíš objevíte časové skuliny a možnosti, jak si sportovní výzvu splnit. Hledejte sportovní aktivitu, kde to jen jde. A možná přitom nemusíte být na sebe tak přísní. Patříte k těm, kdo pořizují dárky raději v kamenném obchodě než online? Chodíte si užívat atmosféru vánočně vyzdobeného města? Nezapomeňte si při putování po obchodech a vánočních trzích zapnout aplikaci, která vám změří, kolik jste toho nachodili. Nebo jste jedním z těch, kdo si s potěšením a fixkou v ruce projdou vánoční televizní program, aby věděli, na jaké pohádky a filmy se můžou těšit? Stanovte si pravidlo, vzoreček. Kolik času strávím před televizí, tolik času věnuji čas procházce nebo nějakému domácímu cvičení. Co pohádka, respektive film, to x minut cvičení. Nebojte, nemáme na mysli poměr 1 : 1! Nebo naplánujte na každý den procházku, ať se děje, co se děje. I když nebude kdovíjak dlouhá. Nezapomeňte zohlednit i zvýšený výdej energie spojený s úklidem, a dokonce i s vařením . Nějakou aplikaci či tabulky na to nejspíš najdete. Ale než za každou cenu plnit nějaké kvóty, měla by to spíš být radost, že jste se tak docela nepodvolili soustředěnému nátlaku cukroví nebo bramborového salátu nebo poloze vleže u televize.

Záchrana na konci roku

Snažíte se, ale stejně vám přípravy na sváteční dny seberou čas a energii, které byste normálně věnovali cvičení a sportování? Volné dny na konci roku mohou vaši prosincovou výzvu ještě udržet při životě – a s ní i dobrý pocit, že to zvládáte i v „zostřeném režimu“, kterým pro nás vánoční čas mnohdy bývá. Naplánujte si, ještě než rok definitivně skončí, celodenní rodinnou túru zimní krajinou. A že během svátků objíždíte rozsáhlé příbuzenstvo? Copak tam, kde bydlí, není nějaký ten výletní cíl? Třeba se k vám příbuzní přidají, když uslyší, jak se vám každý měsíc daří plnit výzvu a držíte se stále v pohybu, který směřuje ke zdraví.

A i kdyby to v prosinci s tím zdravým hýbáním nevyšlo tak, jak jste si přáli, berte to jen jako malou pauzu, abyste nabrali dech do dalšího roku plného sportovních výzev.

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.

Aktuálně