Přejít k hlavnímu obsahu
brusle
28. 12. 2021
Pohyb

Zima a brusle k sobě pasují. Jaké brusle si ale vybrat?

Bruslení patří k tradičním zimním radovánkám. A je celkem jedno, jestli na umělé ledové ploše, nebo (když počasí přeje a mrzne) i na přírodním ledě. Zkušení bruslaři samozřejmě vědí, co a jak, těm méně zkušeným poradíme, jak začít, jaké si vybrat brusle a kde si zabruslit.

Brusle jsou základ, takže začneme s výběrem bruslí. Pokud si chcete jízdu na ledě na „ostrých nožích“ opravdu užít, sáhněte po vyšší kvalitě bruslí. A ani nemusíte mít v plánu lítat po ledě jako Jarda Jágr v nejlepších letech nebo vytáčet piruety a skákat trojité skoky.

Jaké brusle se nabízejí?

  • Klasické kanady pro muže i ženy
  • Hokejové kanady
  • Krasobruslařské se zoubky
  • Speciální – nordické, rychlobruslařské

Při výběru je důležité, aby bota dobře padla, aby držela nohu pevně v kotníku. Špičkové hokejové brusle stojí už docela dost peněz, takže se asi budete poohlížet po levnější variantě. Ale nenechte se obalamutit „super výhodnou“ nabídkou levných bruslí. Jejich nekvalita se hodně rychle projeví a místo zážitků z jízdy po ledě to bude spíš bolestivé trápení a dřina. Určitě hledejte ve specializovaných obchodech, kde je nejen z čeho vybírat, ale také vám dobře poradí.

Kanady, nebo krasobruslařské? S tkaničkami!

Jak zvolit správnou velikost boty? Dospělí by měli při obutí lehce cítit dotyk prstů ve špičce, při pokrčení kolen v bruslařském postoji byste ale neměli cítit nic. Navíc se výstelka boty časem lehce vymáčkne podle nohy. Boty s bruslemi si určitě zkoušejte v ponožkách, ve kterých budete bruslit. 

Pokud kupujete brusle dětem, brusle jim můžete pořídit i o něco větší, abyste nemuseli na další zimu kupovat nové. O kolik větší? Na patě by měl být prostor maximálně na prst. Ne větší.

A ještě jedna rada. Objevují se brusle na botách s přezkami. Možná je jejich zapínání jednodušší, ale raději na ně zapomeňte. Rozhodně sáhněte po bruslích s tkaničkami. Nohu v nich stáhnete rovnoměrně a pevněji. Žádné lepší zapínání u bruslí zatím nevymysleli.

Sáhnout můžete v podstatě po dvou druzích bruslí – po klasických kanadách a krasobruslařských. Pro pány jsou kanady většinou jasná volba, ale přednost jim mohou dát i dámy. Zvlášť když v létě jezdí na in-linech. Krasobruslařské se zoubky vyžadují jinou techniku jízdy.

Dobře se oblečte a chraňte se

Na brusle se oblečte především teple a pohodlně tak, aby vás to neomezovalo v pohybu. Podle teploty si oblečte několik vrstev ideálně funkčního prádla a navrch svrchní voděodolnou vrstvu. Myslete i na bezpečnost a ochranu. Takže na ruce rukavice – stačí i lyžařské. Na hlavu helmu. Pro děti rozhodně. Nejlépe lyžařskou, ale lepší než nic je i hokejová nebo cyklistická. Oceníte i chrániče loktů a kolen. Zvlášť když začínáte a na bruslích si nejste ještě jistí. Pád na ledě nejen bolí, ale hrozí i nepříjemné úrazy.

Když mrzne, je možností, kam si jít zabruslit, doslova nepřeberně. Prakticky každá vodní plocha se mění v kluziště. Vyrazit lze i na zimní stadiony, které nabízejí veřejné bruslení, a během zimy se objevuje i řada dalších bruslařských ploch – u obchodních center nebo v některých městských částech. Velký přehled míst, kde, kdy a za kolik se dá bruslit, najdete na webových stránkách https://verejne-brusleni.info.
 

logo ZP-MVZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

Vyhrajte brusle! 

 
Patří do vaší zimní sportovní výbavy brusle? Pokud ještě ne, máte je šanci vyhrát! Zapojte se do naší prosincové výzvy, ukažte nám jednu Sáblíkovou nebo jednoho Vernera a jste ve slosování o brusle v hodnotě 3 000 Kč!

Tak se zaregistrujte na ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA, splňte prosincovou měsíční výzvu a sdílejte jí na svém Facebooku či Instagramu s hashtagy : #zdravypohybmojevyhra  #zpmvbrusleni.

 

Pokud splníte alespoň pět z devíti měsíčních sportovních výzev, můžete vyhrát elektrokolo značky Author v hodnotě 73 000 korun a spoustu dalších cen.

Zdravý pohyb je naše společná výhra! 

 

Registrace, detaily a pravidla ZDE

Aktuálně