Přejít k hlavnímu obsahu
barefoot
11. 3. 2022
Pohyb

Zkuste chodit „naboso“

S pojmem barefoot jste se už určitě někde setkali. Přeložte si tohle slovo do češtiny a pochopíte uvozovky v nadpisu. Naboso, ale v botách. Co vám chůze v barefoot botách přinese?

Co je barefoot

Barefoot rozhodně není módní výstřelek. Barefoot je cesta, jak se co nejvíce přiblížit přirozenému pohybu a správné, zdravé funkci nohou – a tím samozřejmě i celého těla.
Český význam slova barefoot napovídá, o co se jedná. Je-li pro nás chůze tím nejpřirozenějším pohybem, tak je pro naše nohy tím nejpřirozenějším způsobem, jak tento pohyb provádět, být naboso. Jenže to bychom se museli pohybovat v jiném prostředí a nejspíš i v jiné době. I když možná někoho láká doslova odhodit boty, snaha o návrat k přirozenosti nemusí mít nijak extrémní podobu. Nemusíme chodit naboso, v tomto případě si kýženou přirozenost můžeme dopřát díky barefoot botám. Jsou vytvořeny tak, aby co nejméně omezovaly pohyb nohy a v maximální možné míře se přiblížily chůzi naboso. Barefoot boty poznáte podle několika znaků. Mají dostatečný prostor pro prsty. Bývají lehké, díky tenké podrážce, která je velmi ohebná. Podrážka je rovná bez podpatku a při obutí cítíte minimální omezení.

Co nám barefoot chůze přinese

Obuv, kterou jsme zvyklí nosit, by se dala zjednodušeně označit jako „ochranná“. Jejím účelem je vlastně nohu co nejvíc „obalit“ a vytvořit něco jako nárazníkové pásmo mezi nohou a terénem. Jenže tím noha zleniví a chůze, potažmo celého pohybu těla se účastní hodně pasivně. Je z ní, s prominutím, v lepším případě hezky obalené „kopyto“. 

Barefoot boty jdou naopak prostředí vstříc. Jejich konstrukce dovoluje, aby se nohy aktivně zapojovaly do pohybu celého těla, a umožňuje nohám doslova vnímat terén. Nohy reagují na různé povrchy a nerovnosti zapojováním svalů, které v obvyklém obutí zůstávají v klidu. Aktivní propojování jindy nepoužívaných svalů a šlach se projeví pozitivně na celém těle. V konečném důsledku dochází k posílení svalů celého chodidla, a tím i k posílení nožní klenby. A navíc, díky zapojení vnitřních svalů i k celkovému zlepšení držení těla. 
Chození v barefoot botách je jiné, než jak jste byli dosud zvyklí. Zpočátku je potřeba si na chůzi v nich zvyknout. S nadsázkou se dá říct, že se musíte znovu naučit chodit, ale stojí to za to. Dejte nohám šanci ukázat, co vše dovedou, aby vás doslova dovedly ke správnému, a proto zdravému pohybu. Vyzkoušejte chůzi v barefoot botách a dopřejte si ten nejpřirozenější pohyb bez omezení.
 

logo ZP-MVZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

Vyhrajte nordic walking hole! 

 
Vyšlápněte si na procházku, začíná sedmá měsíční výzva a my budeme chodit, chodit a chodit! Pokud se na procházce vyfotite můžete vyhrát!
Soutěžíme o nordic walking hole jedny pro ženu a jedny pro muže, kteří splní podmínky soutěže a na konci kola budou vylosováni!

Tak se zaregistrujte na ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA, splňte březnovou měsíční výzvu a sdílejte jí na svém Facebooku či Instagramu s hashtagy : #zdravypohybmojevyhra a #zpmvchuze.

 

Pokud splníte alespoň pět z devíti měsíčních sportovních výzev, můžete vyhrát elektrokolo značky Author v hodnotě 73 000 korun a spoustu dalších cen.
Dobrou zprávou je, že měsíční výzvy lze splnit i zpětně, anebo jednu z nich nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem.

 

Zdravý pohyb je naše společná výhra! 

 

Registrace, detaily a pravidla ZDE

Aktuálně