Přejít k hlavnímu obsahu
Adam Ondra
19. 8. 2022
Pohyb Letní vášeň pro zdravý pohyb

Adam Ondra

Adam Ondra, fenomenální sportovní lezec a čerstvý držitel tří medailí z Mistrovství Evropy ve sportovním lezení.

I ten, kdo nemá sportovní lezení v hledáčku, určitě už narazil na jméno Adam Ondra. Není divu, vždyť Adam Ondra již řadu let, díky úctyhodným výkonům, výrazně figuruje na celosvětové sportovní scéně. Je čtyřnásobným mistrem světa a dvojnásobným mistrem Evropy ve sportovním lezení.  Jistě stojí zato vědět, jak se někdo, kdo se tak úspěšně věnuje vrcholovému sportu, dívá na na životosprávu a prevenci.

  • Adam OndraČeká vás teď nějaký závod? Kolik času musíte věnovat přípravě?

Momentálně jsem na cestě na Mistrovství Evropy do Mnichova, což beru jako nejdůležitější bod zavodní sezony. V přípravě trénuji většinou 5 hodin denně, které mám rozdělené na dopolední a odpolední fázi, 5 až 6 dní v týdnu.

  • Může si lezec uhnat něco jako „tenisový loket“? Jaké partie jsou nejvíc v ohrožení? 

Určitě i tenisový loket je možné si uhnat, ale historicky jsou nejohroženější částí těla prsty. V moderním pojetí lezení a používání větších chytů a struktur se daleko častěji setkáváme se zraněním kolen a ramen, popřípadě zápěstí nebo právě i loktů.

  • Jsme portál, který se věnuje otázkám zdraví a prevence, a tak se zeptáme, jestli se dá mluvit o nějaké konkrétní prevenci ve vztahu ke sportovnímu lezení?

Jsou samozřejmě dva druhy zranění. První druh je po nějaké formě pádu. Riziko tohoto typu zranění se dá výrazně eliminovat používáním a znalostí metodických principů. Druhý typ zranění jsou únavová zranění nebo provádění určitého pohybu technicky špatně. Fyzioterapie je určitě součástí dnešního vrcholového lezení a také správné množství tréninku.

  • Prozradíte nám, jak se připravujete, abyste byl na závodě psychicky v pohodě, pokud to není vaše „výrobní tajemství“?

Často se záměrně dostávám do velkého tlaku již v tréninku, takže jsem na to „závodní“ nasazení zvyklý. Každý trénink je pro mě důležitý a téměř stejně důležitý jako samotný závod.

  • Máte jako vrcholový sportovec nějaký tip ohledně stravovacích návyků, který by inspiroval naše čtenáře?

Je dobré pro kvalitní spánek a zdraví obecně dodržovat 12hodinové okénko půstu přes noc. Jinak obecně prosazuji kvalitní stravu bez zbytečných chemických přísad. Vhodné je vyvarovat se přílišné porci sacharidů na večeři.

  • Daří se vám lezení a přípravu skloubit s rodinným životem, kde teď hraje nejspíš hlavní roli Hugo?

S přípravou na závody jde rodinný život skloubit velmi dobře a myslím si, že mám na rodinu času více než průměrně pracující manžel. Nedílnou součástí mého života je však lezení na skalách, ale určitě plánuji cestovat za skalami i společně s rodinou. Mám obrovské štěstí i velkou podporu v manželce Ivě.
 

Je lezení bezpečné? Je to sport pro každého? Jaké je potřeba vybavení? Jak a kdy začít? Lézt na stěně nebo na skále?
 

Zajímá vás o lezení více? Inspirujte se v našem článku: Lezení je zážitek. A je bezpečné. Na umělé stěně i venku