Přejít k hlavnímu obsahu
Chcete posilovat?
3. 2. 2023
Pohyb

Chcete posilovat?

Chcete dávat svému tělu do těla, ale běh vás nebaví a kolektivní sporty vlastně také ne. Pokud jste zatím nenašli sport svého srdce, zkuste posilování. Má různé podoby.

Na otázku v názvu článku někdo odpoví NE, někdo ANO a někdo se zeptá otázkou CO. Správná otázka. Chcete posilovat bicepsy nebo sebevědomí, zádové svalstvo nebo zdravé cvičební návyky, lýtka a stehna nebo vytrvalost a pevnou vůli? Správné posilování zpevní všechno dohromady.

Výhody posilování

Výhodou posilování, je jeho flexibilnost. Může být tak individuální, jak jen chcete a potřebujete. Když se zaměříte na jeden sport, může se stát, že se jednostranná zátěž po nějakém čase projeví negativně. V případě, že jednostranný pohyb nevyvažujete další vhodnou tělesnou aktivitou a potřebnou rehabilitací, je pravděpodobné, že se dostaví nějaký ten „tenisový loket“. 

Jak na to

Na začátku by měla být alespoň nějaká představa, čeho chcete dosáhnout. Ideálně vaše vlastní, protože, jak je vám jasné, má to co dělat s motivací. Ale nemusíte samozřejmě vymýšlet něco originálního, nechte se inspirovat. 

Další krok je pro všechny stejný, ať už je vaším cílem vyrýsovat tělo, zpevnit střed těla, zhubnout nebo se zbavit bolesti zad. Hledejte odpovědi. Zjistěte, jak na to. Způsobem, který je vám milý. Nejjednodušší je svěřit se do rukou profesionálů. Peníze vynaložené na hodiny s osobním trenérem se určitě vyplatí. Pomůže se zpřesněním vaší představy, protože ví, co spolu souvisí. Nastaví sestavu cviků, tréninkový plán, stanoví zátěž, a hlavně vás naučí, jak správně cviky provádět, abyste si neuškodili. Budete-li chtít, pomůže vám nastavit i jídelníček, který bude odpovídat vašemu cíli.

Pokud se svým posilováním nechcete hned ze začátku tzv. mezi lidi a počítáte s „domácím fitkem“, bude to od vás vyžadovat o něco více aktivity, abyste se do toho pustili správně. Projděte si weby, videa a možná zkuste i nějaké to on-line cvičení. Rad, jak si doma poradit s posilováním, i když nemáte k dispozici vybavení fitka, najdete dost a dost.

Hlavně všeho s mírou. Nepřepalte začátek, jak se říká. Pokud jste byli, s nadsázkou řečeno, zvyklí posilovat hlavně při zdvihání půllitru a teď jste si naordinovali Suchej únor, nejspíš vám zapojení skutečného posilování přinese dvojnásobný užitek.
Pak už zbývá jen vytrvat. Protože pravidelné cvičení vás posílí, ať už chcete bicepsy, sebevědomí nebo zkrátka zdravý životní styl.

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.

Aktuálně