Přejít k hlavnímu obsahu
rodina v pohybu
3. 6. 2022
Pohyb Letní vášeň pro zdravý pohyb

Jak rozhýbat rodinu

Chcete, abyste se všichni doma věnovali zdravému hýbání, ale říkáte si “nevím jak začít”. Začněte tím, že škrtnete slovo nevím a přečtěte si pár tipů, jak se do toho můžete pustit.

  • Rozcupujte překážku

Mezi činnosti, u kterých na tisíc procent víme, že bychom je měli dělat bezesporu patří zdravý pohyb. Jenže, jak to často u něčeho, co jistě víme bývá, nějak se nám to nedaří uvádět v činnost. Jaké jsou nejčastější překážky, když se chceme pustit do pravidelného cvičení, navíc s celou rodinnou? V první řadě nevíme jak začít. Dalším vážným důvodem jsou obavy, jestli nové aktivity rodinu nadmíru finančně nezatíží. Každý kroužek, kurz i návštěva sportovního zařízení přeci jen něco stojí. Jak to vyřešit? Začněte tím, že zvážíte, co je ve vašich silách a co můžete zvládnout takzvaně svépomocí. Je známá věc, že ve dvou (a více) se to lépe táhne. Samozřejmě za jeden provaz. A kdo jiný tohle dělá než rodina. Někdy se samozřejmě ten společný provaz trochu cuká, ale nakonec to jde. Stejně tak by to mohlo jít i ohledně společného sportování. Začněte tím, že vytvoříte tým.

  • Vymyslete spolu plán

První věc, kterou byste měli udělat, když máte vytvořený tým, je vybrat pohyb, který se bude zamlouvat všem. Házejte si frisbí, hrajte badminton, ping pong, plážový volejbal atd. Když vám házení ani pinkání moc nejde, tak běhejte, bruslete, jezděte na koloběžce, vymyslete si desetiboj, přimíchejte do toho všeho třeba kvízové otázky nebo disciplínu na prokázání zručnosti atd. Tady to vypadá, že se nám tým trochu rozbíjí, ale jen zdánlivě. Sice soutěžíte každý sám za sebe nebo dvojice proti dvojici apod., vymýšlíte názvy týmů, neexistující stát, který reprezentujete jako jednotlivec, k tomu navrhujete vlajky a loga, vítězné pokřiky, ale všechno tohle činění pořád zůstává pohromadě v jednom rodinném týmu.

6hodinTIP pro rodiny, které chtějí aktivně trávit společný čas
 

Iniciativa 6 hodin 
Je společný projekt tří neziskových organizací SPORT 2.0, Wannado, Česko.digital a společnosti Livesport. Připravili platformu se spoustou inspirace pro malé i větší děti na domácí hry i pro venkovní aktivity. Rady, jak se s pomocí známých sportovců zlepšit v pohybové koordinaci. Informace, které pomohou najít ten správný kroužek a mnoho dalších možností, jak být jako rodina společně aktivní.

Iniciativu 6 hodin podporuje Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR.
 

  • Odměny a motivace

Druhá důležitá věc je, shodnout se na odměně. Může to zůstat takříkajíc v rodině a vítěz bude mít právo “nadiktovat” si oblíbené jídlo, návštěvu vybrané restaurace, zábavu, film v kině atd., atd. Nebo se po odměně porozhlédněte mimo domácnost. Jako rodinný tým se můžete zapojit do různých akcí, soutěží a výzev, kdy je možné za společný pohyb získat někdy i velmi zajímavé ceny. Různé firmy a instituce je rády pořádají, protože jsou oblíbené a spotřebitelé a klienti o ně mají zájem. Určitě na nějakou narazíte.

  • Rodinný tým jde na věc

Možností, jak začít je určitě dost. Vy nejlíp víte, co vás baví a na co máte kondici. To pro začátek. Nejspíš ale odhalíte další netušená zákoutí vašich schopností a zjistíte, že vás společný pohyb baví víc, než jste si mysleli. Začněte, bude to určitě zábava, protože jste se na tom shodli jako tým.

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.

Aktuálně