Přejít k hlavnímu obsahu
rodina v horku
7. 7. 2022
Pohyb Letní vášeň pro zdravý pohyb

Jak se chodí v horku

Léto, které nám umožňuje dopřát si zdravý pohyb v tolika rozmanitých podobách, má pro nás také přichystanou překážku. Vysoké teploty. Máme se kvůli nim přestat hýbat?

Dejme tomu, že máte naplánovaný výlet, pochod nebo túru. Jenže podle předpovědi počasí jste se trefili zrovna do dne, který má jako jeden z mála dní v roce přívlastek tropický. Je to důvod ke změně plánu? 

Jak se s touhle překážkou vypořádat? Samozřejmě se nabízí lákavá varianta, a to zalézt si někam do stínu, nebo ještě lépe do stínu u vody, a v klidu počkat, až vedru dojdou síly. Přepnout se do „stand by“ režimu je příjemné (a někdy i užitečné), ale co když se nechcete nechat odradit? Horko často trvá řadu dnů a vy se nechcete nechat na tak dlouho „odstavit“ od pohybu. Možná i proto, že máte zkušenost s tím, jak těžké je se po pauze k pravidelnému pohybu vrátit. Pokud se s námi už několik měsíců zapojujete do výzvy Zdravý pohyb moje výhra, tak víte, že naším společným cílem je vytrvat v pohybu. A ani kvůli vedru nemusíme rezignovat. 

Jak na to

Samozřejmě první věc, na kterou bychom měli v souvislosti se sportovní nebo prostě jen pohybovou aktivitou myslet, je bezpečnost. Hýbání nám nesmí nijak uškodit. Za žádných okolností by náš pohyb neměl ztratit přívlastek zdravý. 

Berme horko jako další z „bezpečnostních“ faktorů, které bereme na vědomí při plánování aktivity. Jako si automaticky bereme přilbu, než vyrazíme na kolo nebo inlajny, tak si pro výlet během tropického dne připravíme dostatek tekutin, vhodné oblečení včetně pokrývky hlavy, krém s vysokým ochranným faktorem atd., ale hlavně si naplánujeme odpovídající zátěž. Ve velkém vedru zkrátíme trasu klidně i na polovinu a necháme si na ni dost času. 

Na co v horku nezapomenout?

  • Vnímejte signály svého těla
  • Zvolte odpovídající zátěž
  • Hlídejte si pitný režim
  • Doplňujte minerály
  • Chraňte si hlavu před sluncem
  • Jezte lehkou stravu
  • Vyhýbejte se přehřátým prostorům
  • Oblékněte si světlé, ideálně funkční oblečení
     

V červenci s Gumpidem

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR naplánovala na červenec v rámci výzvy Zdravý pohyb moje výhra spolupráci s projektem Gumpido.cz. Jedná se o sympatickou aktivitu, která nás může motivovat, abychom ve zdravém pohybu vytrvali. Zjednodušeně řečeno vás aplikace Gumpido odmění za pohyb. A pohybem myslíme i procházku s pejskem či s kočárkem. Choďte, běhejte, jezděte na kole – aplikace vše zaznamená a vy získáte unikátní slevy na nákupy u partnerů projektu. V současnosti má Gumpido připraveno přes osm tisíc kupónů od více jak padesáti partnerů z různých kategorií.
 

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.

Aktuálně