Přejít k hlavnímu obsahu
ochranné pomůcky inline
22. 4. 2022
Pohyb

Jak se chránit na inlajnech

Není od věci připomenout si, na co všechno je potřeba dbát, abyste se z vyjížďky na inlajnech vrátili bez odřenin či zranění. Jaké vybavení a dovednosti budete potřebovat?

Jaro je tady. Nejen podle kalendáře. A to je období, kdy můžeme vyrazit za sportem a pohybem ven – běhat, na kolo, ale také na inline brusle. Tahle aktivita během posledních let získává na oblibě – jezdí mladí, staří, maminky s kočárky. Inliny jsou skvělé. Jízda na nich zlepšuje kondici, pomáhá hubnout, jste na čerstvém vzduchu, čistíte hlavu. Je tu však také ono nepříjemné ale… Stačí málo, nepozornost, větší rychlost, a může přijít zranění. Třeba i proto, že vám chybí správné vybavení.

Kdo na inlinech jezdí, ví, že okamžitě zastavit není nijak jednoduché. Není to jako při bruslení na ledě. Navíc stezky, které jsou většinou i pro cyklisty, chodce i běžce, bývají leckdy docela dost zaplněné. Pak už je ke karambolu hodně blízku. A ke zranění jakbysmet. A pokud nejste úplně zdatní bruslaři nebo vám chybí správné vybavení, mohou být zranění nejen bolestivá, ale i vážná. Nejčastějšími jsou zranění hlavy, zápěstí, kolen či loktů.

Chrániče kolen a loktů? Určitě ano

Jak jim předejít? Nejlépe tím, že se naučíte dobře bruslit. Ideálně pod vedením zkušeného trenéra. Do výuky patří i to, jak bezpečně zastavit. Pro inspiraci se můžete podívat na školu bruslení pro začátečníky i pokročilé.

Ale ani to nemusí stačit. Proto je důležité si vybrat nejen kvalitní brusle, ale také další výbavu, která vás ochrání před bolestivými následky pádů. Co byste na sobě při inline bruslení měli mít? Přilbu, klidně i cyklistickou, a chrániče kolen, loktů a zápěstí. A kdo už někdy upadl, tak určitě bude mít i rukavice. A zase mohou být klidně cyklistické.

Začněme ale u bruslí.

Abyste jezdili bezpečně, pořiďte si kvalitní boty i brusle. Existuje několik druhů inline bruslí, ale tím nejčastějším jsou ty pro fitness bruslení. Boty s bruslemi si určitě pečlivě vyzkoušejte. Důležité je, abyste měli zafixovaný kotník, aby bota nikde netlačila. Kontrolujte pravidelně kolečka, ložiska i brzdy, a pokud jsou opotřebované, vyměňte je. 
A ještě upozornění – pozor na nečistoty na cestách. Písek nebo louže mohou způsobit pád. Platí to zvlášť pro jarní jízdy.

Bez helmy raději ne.

Chrániče vás mohou ochránit před nepříjemnými zraněními po pádu. Helma na hlavu by měla být povinností a mít chrániče zápěstí a rukavice znamená, že výrazně omezíte nebezpečí zlomenin zápěstí, což je na inlinech jeden z nejčastějších úrazů, a odřenin dlaní. Kdo si někdy takový „silniční lišej“ pořídil, ví, o čem je řeč.

Užitečná vychytávka: Zvoneček na prst

Oblečení na inliny nemusí být žádné speciální. Zkrátka sportovní, abyste se v něm cítili dobře a pohodlně. Když sáhnete po cyklistickém dresu, získáte navíc výhodu v tom, že takový dres má většinou vzadu kapsy, do nichž uložíte klíče, láhev s pitím, mobil či peněženku. Určitě používejte i brýle. Chrání oči před sluncem i nepříjemným hmyzem. 

Praktickou vychytávkou je zvoneček na prst. Zvlášť vhodný je na hodně frekventovaných stezkách. Pomocí něj vyšlete signál pomalejším bruslařům nebo chodcům. Pokud máte na sobě triko nebo dres bez kapes, můžete využít elastickou ledvinku. Pojme i poměrně velký mobil. 

Bruslaři na inlinech si dnes mohou vybírat i z dalších produktů, které jim zpříjemní bruslení. Řada z nich poměrně často jezdí se sluchátky na uších a poslouchá za jízdy hudbu. Není to úplně nejbezpečnější, o to více pak musíte v takovém případě sledovat na stezce dění kolem sebe. A když je stezka hodně zaplněná, se sluchátky raději nejezděte.

Užijte se inline bruslení, ale myslete i na svou bezpečnost a zdraví!
 

stopskateDálková brzda Stopskate


Zabrzdit na inlinech není úplně jednoduché. Rozhodně si tuhle schopnost osvojte ještě předtím, než vyrazíte do „ostrého provozu“. Nebo zkuste další zajímavou vychytávku – elektronickou dálkovou brzdu Stopskate, kterou vymyslela česká firma. Brzda je vhodná pro brusle se třemi a čtyřmi kolečky a ovládá se pomocí dálkového ovladače, který máte v ruce.
 

logo ZP-MVZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

Vyhrajte inline brusle! 

 
Ať už vám to na inlajnech jezdí nebo jste bruslaři-začátečníci, zapojte se do naší předposlední měsíční výzvy!
V dubnovém kole soutěžíme o nové in-line brusle dle vlastního výběru v hodnotě 2 500 Kč pro jednu ženu a jednoho muže, kteří splní podmínky soutěže a na konci kola budou vylosováni!

 

Tak se zaregistrujte na ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA, splňte dubnovou měsíční výzvu a sdílejte jí na svém Facebooku či Instagramu s hashtagy : #zdravypohybmojevyhra a #zpmvinline.

 

Pokud splníte alespoň pět z devíti měsíčních sportovních výzev, můžete vyhrát elektrokolo značky Author v hodnotě 73 000 korun a spoustu dalších cen.
Dobrou zprávou je, že měsíční výzvy lze splnit i zpětně, anebo jednu z nich nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem.

 

Zdravý pohyb je naše společná výhra! 

 

Registrace, detaily a pravidla ZDE

Aktuálně