Přejít k hlavnímu obsahu
Jóga je pro každého
6. 6. 2023
Pohyb Letní vášeň pro zdravý pohyb

Jóga je pro každého

Jóga není jen cvičení. Je to celý systém fyzických, dechových i mentálních cvičení. Je to přístup k životu i k sobě. Jóga vám umí změnit život. Pomůže nalézt rovnováhu, klid a štěstí. Ale kterou si vybrat?

Možná se vydáváte jógovým směrem poprvé a možná se právě teď rozhodujete k dalšímu kroku. Pojďme se společně podívat na nynější populární i tradiční směry. Seznamte se a vyberte si ten svůj.

Hatha jóga – je matkou jógových stylů a všechny z ní vycházejí. V sanskrtském „ha“ najdete slunce a v „tha“ zase měsíc. Na hodině hatha jógy čekejte silovou lekci, kdy v pozicích setrváte delší čas. Jde o kvalitu provedení pozic a soulad s dechem. Zaměříte se na hloubku pozice, zklidnění mysli a objevování možností vlastního těla. Pokud jógu teprve objevujete, začněte tímto stylem. 

Ashtanga a vinyasa jóga – ashtanga je velmi dynamické cvičení. Přechody mezi pozicemi jsou plynulé a celkem svižné. Pozice se cvičí vždy ve stejném pořadí s využitím dechu udjahí. Ať budete kdekoliv na světě, víte, co vás čeká. A co že je ten dech udjahí? Je to speciální typ dechu, který je popisován, jako stažení hlasivkové štěrbiny. Jde o hrdelní dech navzdory tomu, že dýcháte nosem. Je také slyšitelný a můžeme jej přirovnat k šumění moře. Pozice ale nemusí navazovat vždy ve stejném pořadí. Vinyasa je taková „freestylová“ ashtanga.

Power jóga – tento styl je hlavně o síle. Hlavně o té, kterou nemáte a chcete ji teprve získat. Na lekcích power jógy se zapotíte a prohloubíte svou ohebnost. Jde o poměrně mladý styl. Pokud vás láká úbytek váhy, tvarování těla a skvělá fyzická kondice, zkuste power jógu. Klasický jógový účinek – stimul mysli a rozvoj ducha – se dostaví sám od sebe, ani se nenadějete.

Hot a bikram jóga – v obou případech vám bude vedro a zbavíte se škodlivin. Během prvních lekcí možná i posledních sil. Ta očista je ale k nezaplacení. Hot jóga se cvičí mezi 35–40 °C a pozice závisí na lektorovi. Při bikram józe vás čeká 42 °C a v každé lekci 26 naprosto stejných ásan. Legíny nechte doma, potřebovat budete jen top a šortky.

Létající jóga – dříve nebo později tohle budete chtít zažít už pro tu volnost, rychlost, sílu a flexibilitu. Pobyt v hedvábných sítích, do kterých když se zavěsíte, budete zhruba metr nad zemí. Každá ásana, byť notoricky známá, v létajícím provedení dostává úplně jiný rozměr. Tento styl jógy najdete také pod označením fly jóga, antigravity, air nebo aero jóga. 

Acro jóga – je mladý jógový styl, aktuálně velmi populární. Kombinuje akrobacii a jógu, přičemž využívá tělesnou hmotnost a gravitaci. Nejčastěji se cvičí v páru, ale existují i varianty pro více jogínů. Důležitou roli hraje fyzická zdatnost, rovnováha a schopnost spolupráce s partnerem. Ale neplatí, že pokud jste začátečník, tak nemůžete. Naopak! Zkoušejte, balancujte, a hlavně se bavte. 

Tento výčet rozhodně není vše, co současná jóga nabízí, ale věříme, že jste našli minimálně inspiraci nebo překvapení. 

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.

Aktuálně