Přejít k hlavnímu obsahu
inline skating
29. 4. 2022
Pohyb

Ovládejte inlajny jako zkušený jezdec

Existují vychytávky, které dají vašemu bruslení na inlajnech úplně nový rozměr, jistotu a pocit bezpečí, ale hlavně díky nim už brzy zazáříte jako hvězda inlajnových stezek. Už vidíte ty obdivné pohledy?

Jedna věc je samotný pohyb na inlajnech, který není nijak zvlášť složitý. Pak jsou ale okamžiky, kdy potřebujete i něco víc.

Brzdíme

Na inlajnech k tomu potřebujete brzdu, což je gumová součástka u paty jedné z bruslí. Pokud chcete zabrzdit, srovnejte nohy tak, aby noha s brzdou byla o trochu víc před druhou (tzv. nůžkový postoj), a rukama silně zatlačte na koleno brzdící nohy. Ihned pocítíte zpomalení.
Možná ale brzdu nemáte a pak je tu brzdění „T“. Spočívá v tom, že za jízdy jednu nohu necháte trochu vzadu a brusli překlopíte kolmo ke směru jízdy. Tím, že na zadní, kolmo položenou brusli přenášíte váhu, spolehlivě zabrzdíte. Ještě pokročilejší styl brzdění je spin stop, který spočívá v tom, že obkroužíte kolečko kolem vlastní osy. Ale na tenhle trik se raději podívejte v naší video škole inlajnů.

Zkuste to po jedné

Tady je velmi důležité držet balanc. Přeneste váhu na jednu nohu, druhou se mírně odrážejte a zároveň pomocí ní udržujte rovnováhu. Pro udržení rovnováhy použijte i rozpažené ruce. Tohle cvičení vám později dá obrovskou jistotu a stabilitu, což se vám bude nejednou hodit.

Pozor na větve přes cestu

Je více možností, jak takovou překážku zdolat. Můžeme ji přeskočit, ale to je v počátcích bruslařské kariéry příliš riskantní kousek. A proto je ideální před ní zabrzdit, zastavit a postavit se rovnoběžně s ní. Potom pomocí úkroků přes překážku přejdeme až na místo, kde se můžeme opět bezpečně rozjet.

Kamení na cestě

Tohle se vám dříve či později přihodí a bylo by zbytečné zazmatkovat a třeba i upadnout. Jak na to? Zaujměte nůžkový postoj (jako při brzdění), mírně se předkloňte, zapřete se rukou o koleno a kamínky prostě přejeďte. Ony budou vlastně od bruslí odskakovat. 

Zatáčet přešlapováním

To je způsob, který vám pomůže efektivně zatáčet. Než to vyzkoušíte, procvičte si přenášení váhy z jedné nohy na druhou a jízdu po vnějších a vnitřních hranách koleček. Pak už pro vás nebude problém v zatáčce klást jednu nohu před druhou, a tím korigovat oblouk zatáčky. Tenhle způsob ale nedoporučujeme těm, kdo mají raději pomalejší jízdu. Přešlapováním totiž v zatáčce naberete rychlost, která by vás mohla zaskočit. 

Chcete jezdit pozadu?

Ano, to půjde, ale je nutné mít z bruslí odmontovanou brzdu. Při jízdě vzad se vždy dívejte přes rameno po směru jízdy, abyste se s někým nesrazili. Couvání vykouzlíte tak, že budete pohybem nohou v bruslích dělat takzvané „cibulky“, ale to je něco, co je opravdu potřeba vidět a pak napodobit. Proto si pusťte naši video školu jízdy na inlajnech. 
 

vykřičník
  Podívejte se, jak na to. Máme pro vás čtyři instruktážní videa pro začátečníky i pokročilé.
  Škola in-line bruslení
 

logo ZP-MVZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

Vyhrajte inline brusle! 

 
Ať už vám to na inlajnech jezdí nebo jste bruslaři-začátečníci, zapojte se do naší předposlední měsíční výzvy!
V dubnovém kole soutěžíme o nové in-line brusle dle vlastního výběru v hodnotě 2 500 Kč pro jednu ženu a jednoho muže, kteří splní podmínky soutěže a na konci kola budou vylosováni!

 

Tak se zaregistrujte na ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA, splňte dubnovou měsíční výzvu a sdílejte jí na svém Facebooku či Instagramu s hashtagy : #zdravypohybmojevyhra a #zpmvinline.

 

Pokud splníte alespoň pět z devíti měsíčních sportovních výzev, můžete vyhrát elektrokolo značky Author v hodnotě 73 000 korun a spoustu dalších cen.
Dobrou zprávou je, že měsíční výzvy lze splnit i zpětně, anebo jednu z nich nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem.

 

Zdravý pohyb je naše společná výhra! 

 

Registrace, detaily a pravidla ZDE

Aktuálně