Náš mozek nám někdy dovede připravit mnohá překvapení. Jednou z velmi častých záludností jsou fobie, vznikající z neadekvátního pocitu strachu nebo pocitu úzkosti. Měli bychom jim věnovat pozornost.

Náš mozek nám někdy dovede připravit mnohá překvapení. Jednou z velmi častých záludností jsou fobie, vznikající z neadekvátního pocitu strachu nebo pocitu úzkosti. Měli bychom jim věnovat pozornost.
Také občas chraptíte a ztrácíte hlas? Výraz „má zlato v hrdle“ používáme pro mnohé zpěváky a moderátory, jejichž hlasový projev nám přináší potěšení. Hlasivky jsou bezesporu zajímavou ukázkou toho, jak šikovně je naše tělo postavené.
Některé návyky jsou nám příjemné a máme je rádi, i když jsou pro tělo postradatelné. Na postradatelnosti cigaret se jistě shodneme. Ale co elektronické cigarety?
Přírodní sladidla jako by již v názvu obsahovala ubezpečení, že na rozdíl od těch umělých našemu zdraví budou prospěšná. Není tomu ale tak vždy. Přečtěte si, která sladidla jsou nejlepší volbou a kterým se raději vyhnout.
Zkoušeli jste se někdy nadechnout, když u toho polykáte jídlo nebo sliny? Pokud ne, zkuste to. Polykací reflex je skvělou ukázkou složitého mechanismu, kterým dostaneme oblíbené jídlo do žaludku. Na svědomí jej má obyčejná, ale moc chytrá trubice – jícen.
Houbaření není jen tradice, dalo by se říct, že jej u nás považujeme do jisté míry i za národní sport. Proti skvělému výletu do lesů a následnému hodování s houbovými specialitami nelze nic namítat. Musíme ovšem počítat i s rizikem potíží nebo nebezpečím otravy nejedlými a jedovatými houbami. Pár varovných příznaků nesmíme podcenit:
Omezit příjem zbytečných kalorií z nápojů a jídel je jednou z cest ke zdravému hubnutí. Ovšem někdy to prostě bez sladké chuti není ono. Moudrým řešením tohoto dilematu je dobrý výběr sladidla.
Nemoc byla poprvé zaznamenána v roce 1934. Postihuje už děti těsně po narození. Dědičnou nemoc nelze jednoduše léčit podáním léku. K rozvoji zdravotních komplikací však nemusí vůbec dojít.
Potravinové intolerance jsou problémem, který může zásadně ovlivnit náš život. Dost lidí je často zaměňuje s alergiemi. Abychom měli jasno, přinášíme rozhovor s nutriční terapeutku Ing. Simonou Šťastnou.
Jak vysvětlit dítěti, že nesmí to, co ostatní smějí, aniž by se cítilo odstrčené nebo jinak ublížené? A jak mu pomoci, aby si nová pravidla přirozeně osvojilo?
Dieta nemusí vždy znamenat hubnutí. Jaký je rozdíl mezi redukční a speciální dietou? Kdy se mohou diety prolínat a jak si vybrat tu správnou? Přečtěte si, jak se orientovat v různých dietních režimech.
Celiakie je celoživotní autoimunitní onemocnění, které netoleruje lepek. Dosud jediný účinný lék je přísná bezlepková dieta. „Jde to však i bez lepku,“ říkají v rozhovoru Jitka Dlabalová a Ing. Ivana Lášková z pacientské organizace Společnost pro bezlepkovou dietu.
Jóga tu je pro každého. Pomáhá se stresem, posílí tělo i mysl. Najděte si svůj styl, ať už jste sportovec, senior, nebo začátečník. Cvičte doma, venku či ve studiu a objevujte její benefity a svou vitalitu.