Přejít k hlavnímu obsahu
S čím nám pomáhají inlajny
8. 4. 2022
Pohyb

S čím nám pomáhají inlajny

Je-li pro vás běh moc náročný, chůze zase pomalá a kolo nudné, jsou in-line brusle tím pravým sportem, který vás uspokojí po všech stránkách. Víte, které partie vám pomohou protáhnout a zpevnit?

Přestože byly „boty na kolečkách“ vynalezeny už v roce 1760, mezi oblíbené zdroje zábavy se dostaly až v posledních desetiletích. Pohyb na inlajnech totiž nabízí spoustu zábavy, možností, jak si užít sport při cestování, a kromě toho skvěle prospívá vašemu zdraví a štíhlé linii. 

Pohyb pro všechny

Na inlajny se můžete postavit takřka v jakémkoli věku a v jakkoli „bídné“ kondici. Jediné, co potřebujete, je především schopnost udržet rovnováhu. Pokud vám tohle nedělá problém, jízda na inlajnech pro vás bude hračkou. A dokonce ani nemusíte hned od počátku investovat žádné peníze – u každé větší cyklistické či inlajnové stezky (které se často prolínají) najdete půjčovnu kompletního vybavení. To si říká o vyzkoušení.

Překvapivé výsledky

Podobně jako jízda na kole mají inlajny tu výhodu, že na nich tolik nezatěžujete klouby, a to se hodí hlavně při nadváze. Ve správném postoji s velmi mírným předklonem a rovnou páteří na nich netrpí ani záda (naopak posílíte zádové svalstvo) a opravdu skvěle formují problematické partie. Stehna, zadeček i lýtka se vám budou tvarovat před očima.

A jestli byste rádi potrápili i horní část těla, přidejte k běžným in-line bruslím hole na nordic walking a zapojíte tak kompletně celé tělo. To ale platí pro ty, kdo už brusle skvěle ovládají.

Odměnou za vytrvalou jízdu v optimální tepové frekvenci vám bude spalování 1 700–3 200 kJ za pouhou hodinu, což vám nabídne málokterý jiný pohyb. Aniž to vnímáte, zvýšíte si kapacitu plic, posílíte kardiovaskulární systém a vaše kondice půjde strmě nahoru. 

Pozor bezpečí!

K výbavě na brusle zcela jistě patří ochranná helma a chrániče na lokty i kolena. Jsou sice nepovinné, ale bez nich to raději ani nezkoušejte. 

Kam vyrazit?

Na bruslích si můžete zpestřit nejeden víkend, ale můžete klidně vyrazit i na inlajnovou dovolenou. Zkuste si zabruslit na nejbližší stezce a uvidíte sami, jaký nový prostor se vám otevře.

Seznam míst, kde si můžete zajezdit pár minut i probruslit celý den, najdete například na těchto webech: www.kamnabrusle.cz, www.inlinebrusle.net.
 

Bruslete podle videa


Podívejte se na čtyři díly výukového videa, kde najdete tipy pro začátečníky a děti, ale i pár vychytávek pro pokročilejší bruslaře.
 

logo ZP-MVZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

Vyhrajte inline brusle! 

 
Ať už vám to na inlajnech jezdí jako Martině Sáblíkové, nebo jste bruslaři-začátečníci, zapojte se do naší předposlední měsíční výzvy!
V dubnovém kole soutěžíme o nové in-line brusle dle vlastního výběru v hodnotě 2 500 Kč pro jednu ženu a jednoho muže, kteří splní podmínky soutěže a na konci kola budou vylosováni!

 

Tak se zaregistrujte na ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA, splňte dubnovou měsíční výzvu a sdílejte jí na svém Facebooku či Instagramu s hashtagy : #zdravypohybmojevyhra a #zpmvinline.

 

Pokud splníte alespoň pět z devíti měsíčních sportovních výzev, můžete vyhrát elektrokolo značky Author v hodnotě 73 000 korun a spoustu dalších cen.
Dobrou zprávou je, že měsíční výzvy lze splnit i zpětně, anebo jednu z nich nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem.

 

Zdravý pohyb je naše společná výhra! 

 

Registrace, detaily a pravidla ZDE

Aktuálně