Přejít k hlavnímu obsahu
Jak vybalancovat vánoční čas
13. 12. 2022
Zdravý životní styl

Jak vybalancovat vánoční čas

Když se podíváme na prosinec, těžko bychom našli „našlapanější“ měsíc. Těch věcí je tolik a útočí na naši snahu držet se víceméně pravidelného cvičení, či prostě zdravého hýbání, že to nemá obdoby.

I silnější nátury, které jen tak něco nevyvede z konceptu, mají s prosincem co dělat. Pokud se tedy máme bavit o překážkách, které nám brání v dodržování cvičebního režimu, kam patří například nepříznivé počasí, únava či špatná nálada, zapište do seznamu PROSINEC. To je totiž rafinovaná a kombinovaná překážka. Útočí na náš čas i na naši kondici.

Frontální útok na váš čas

Problém s časem spočívá v tom, že toho je opravdu hodně, na co čas potřebujete.

V jednom měsíci musíte počítat s dostatkem času na svátky, jako je Mikuláš, samotné Vánoce, Silvestr a nejspíš můžeme připočítat i Nový rok. A mnozí mají ještě navíc v příbuzenstvu nějaké ty narozeniny či jmeniny. Čas si nárokují samotné chvíle, kdy kus svátečního dne věnujete také přípravám. Čas potřebujete na pořízení dárků pro své nejmilejší a také na nákupy a přípravu jídla na všechny ty, více či méně, bohaté hostiny. Vedle svátků si o čas říkají i různé firemní večírky či setkání s přáteli. A často to bývá i tak, že potřebujete nějaký čas navíc pro pracovní záležitosti, které musíte dotáhnout do konce, ale máte k dispozici jen zmenšenou porci pracovních dnů.

Takový časový pres může být opravdu velkou překážkou, protože komu by se chtělo cvičit, když sotva stíhá všechny ty prosincové povinnosti.

Tělo vychýlené z rovnováhy

Překážka v podobě výkyvů v životosprávě je druhá věc, která vám může úspěšně blokovat odhodlání cvičit a hýbat se. Nemluvíme o nějakých nezřízených konzumacích, kdy se člověk bez sebeovládání láduje vším, co je po ruce. Ke všem těm svátkům a setkáním zkrátka hodování patří a jedinec poněkud oslabený výkonem, který podává při všech přípravách, sáhne po nějaké dobrotě (cukroví, sklenička, další řízek), protože si ji podle svého mínění zaslouží. Ať už se chceme cítit dobře nebo si s pocitem dobře vykonané celoroční práce s chutí připijeme nebo nechceme zklamat babičku, maminku, sestru, tetu tím, že bychom neochutnali její vyhlášenou sváteční pochoutku. Po požití většího než malého množství bramborového salátu, řízků, cukroví, vína, likéru atd. se do nějakého pohybu člověk nutí jen těžko.

V prosinci se zkrátka velmi lehce můžete cítit natolik společensky vyčerpaní, někdy s kocovinou, někdy přejedení, že v očekávání dalšího ataku svátečního setkání už rezignujete a čekáte, až se dostaví nový rok. Pokud si přejete vytrvat u zdravějšího stylu i během prosince, můžete kromě toho, že hostiny připravujete podle receptů, které pracují spíše s jogurtem než majonézou, v cukroví se, pokud možno, vyhýbají cukru, a řízky se podle nich „smaží“ v horkovzdušné troubě, také hledat příležitosti, kdy se můžete hýbat, aby vás útok na životosprávu nevyřadil z provozu i na leden. Podívejte se na jednoduché tipy, jak propašovat cvičení a pohyb i do „našlapaného“ prosince.

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.

Aktuálně