Přejít k hlavnímu obsahu
Překáží vám počasí?
15. 8. 2022
Pohyb Letní vášeň pro zdravý pohyb

Překáží vám počasí?

Co dělat, když pro nás výkyvy počasí představují překážku ve cvičení? Většinou to je překážka v naší hlavě. Jednoduché a obecně známé rady nám mohou pomoct, abychom se v úsilí o zdravý pohyb nezastavili.

Návyk je mocný pomocník

Výkyvy počasí mohou být překážkou pro naše cvičení. Ale ruku na srdce, překážkou jsou spíše naše výkyvy chuti se do cvičení pustit. Zkusme na ně nedbat. Nechceme tvrdit, že cvičit se nutně musí za každé situace. Dopřát si úlevu tím, že někdy něco vypustíme, může mít blahodárné účinky, ale je jasné, že pravidelné hýbání se je zkrátka ta správná cesta ke zdraví. Zůstává jen na nás, jestli si budeme legitimizovat výkyvy počasí jako nepřekročitelné překážky nebo je budeme brát jako „zpestření“ našeho úsilí. Jak nejspíš víte, upevnit si nějaký návyk netrvá moc dlouho. Tak tři čtyři týdny. U někoho déle, u jiného kratší dobu. Ale jakmile se ve vaší hlavě návyk na pravidelné cvičení usídlí, jen tak nějaká překážka si na vás nepřijde. Tak směle do toho! Upevňujte si návyk! 

A pokud chcete nějaké tipy na překonání nepřízně počasí, zde jsou:

Je horko překážkou?

Ano i ne. S horkem, a máme na mysli opravdu velké horko, se to má vzhledem ke cvičení tak. Je naprosto jasné, že cvičení v horku vyžaduje odpovídající režim. Takzvaně „rvát to“, jako by se nechumelilo, určitě není při teplotách oscilujících kolem třicítky nic chytrého a hlavně bezpečného. Horko je překážkou pro obvyklou zátěž. Pokud dodržujeme základní pravidla pro cvičení, ale i obecně pohyb v horku, rozhodně to překážka není. Přizpůsobte zátěž, buďte vhodně oblečeni, dodržujte pitný režim. Horko se tak přemístí z kolonky „Objektivní překážka, kvůli které opravdu nemůžu cvičit“ do chlívečku „No tak, nevymlouvej se, to dáš!“. Na praktická doporučení pro pohyb při vyšších teplotách se podívejte do článku Jak se chodí v horku.
Ale hlavně je tu řešení, které se přirozeně nabízí. Přesuňte svou fyzickou aktivitu k vodě. Na vodě a v ní vám nejspíš bude připadat, že to s tím horkem není zas tak horké. Jistě vás napadne spousta variant vodního sportovního vyžití. Případně si je můžete připomenout v článku U vody si v létě užijte relax, sport i adrenalin.

Za deště a chladu

Opačný problém představuje chlad či déšť. Princip přístupu je v podstatě stejný jako u horka. Můžeme si říct, že nám zima a déšť vystavily stopku pro cvičení, anebo si připomeneme, že v chladu se svalová únava dostavuje dříve, horní cesty dýchací jsou více ohrožené dýcháním studeného vzduchu či můžete dostat do prochladlých svalů křeč, a proto takzvaně provedeme odpovídající opatření. Promyslíme nastavení zátěže a svalům dopřejeme na začátku cvičení řádné protažení, rozumějme prokrvení a zahřátí. O vhodném oblečení se tu jistě nemusíme vůbec zmiňovat, to se rozumí samo sebou. I déšť a chlad nemusí tedy znamenat překážku. I tady je to jen na nás.

A když to opravdu, ale opravdu nejde venku, tak se dá doma najít dost náhradních cvičebních pomůcek, abyste se protáhli, unavili, vyplavili endorfiny. Inspirovat se můžete v článku o domácím „fitku“.

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.

Aktuálně