Přejít k hlavnímu obsahu
paddleboarding
1. 8. 2022
Pohyb Letní vášeň pro zdravý pohyb

U vody si v létě užijte relax, sport i adrenalin

Někomu stačí relax na pláži a pár temp ve vodě. Jiný přidá projížďku na stále oblíbenějším paddleboardu. Pak je tu ale i skupina těch, kdo i na vodě potřebují každodenní dávku adrenalinu.

Vodní radovánky prostě k létu patří. Léto na vodě je pohybu doslova zaslíbené. Stačí si vybrat… Jedno je na hrátkách a sportování u vody, nebo spíš ve vodě, skvělé – to, že si ho v létě mohou plnými doušky užít i celé rodiny, tedy dospělí s dětmi. Ostatně, klasikou, která se neomrzí, jsou všemožné hry s míčem ve vodě – od vybíjené, přes přehazovanou a volejbal (nebo spíš pinkanou) až po hry vymyšlené na místě, třeba lehce upravené vodní pólo.

Zaplavat si, nebo se projet na loďce

Počítá se každý pohyb, takže proč si se svými ratolestmi nevyrazit třeba i do některého z mnoha vodních parků u nás! Na všemožných skluzavkách a tobogánech se dá užít nejen spousta zábavy, ale i lehkého adrenalinu. A především jsme v pohybu.

K vodě samozřejmě patří i klasika ze všech nejklasičtější – plavání. Léto je rozhodně příležitostí, jak si užít pohyb ve vodě, a je jedno, jakým stylem – naplno a v mnohem větších dávkách než třeba přes zimu, kdy jsou jedinou šancí bazény. O blahodárném vlivu plavání na lidský organismus a tělo není ani třeba diskutovat.

Pro méně náročné stačí vyrazit na vodu v loďce s vesly nebo na šlapadle. A pak se už jen kochat krajinou kolem vodní plochy. I na loďce si ale můžete „máknout“. Stačí přidat na tempu. Nebo vyrazit na raftu či kánoi na poněkud divočejší vodu. Ostatně, sjíždění řek je v Česku nadmíru oblíbenou kratochvílí. V tomto případě už je ale důležité znát své schopnosti a možnosti a rozhodně neriskovat. Bez plavací vesty nejezděte.

Paddleboarding je pro každého

Stále oblíbenějším hitem posledních let je paddleboarding. To jediné, co potřebujete zvládnout, je udržet rovnováhu na plováku, který na první pohled připomíná prkno na surfing. Pak už stačí vzít pádlo do ruky, postavit se a vyrazit. Pokud začínáte, rozhodně zpočátku zvolte klidné vodní plochy. A co je fajn, i na paddleboard může vyrazit celá rodina pohromadě. Zvládnou ho a užijí si ho všechny věkové kategorie.

youtube ikona
Jak bezpečně na paddleboard? Podívejte se na video s vodními záchranáři.
 

Přestože léto je tak trochu synonymem dovolených, odpočinku a relaxace, není na škodu trochu přitlačit s adrenalinem. To proto, že si ho lze u vody i na vodě užít opravdu ažaž. Kovaní lyžaři mohou svá zimní sjezdová prkýnka vyměnit za vodní lyže. Ale i zkušení lyžaři zjistí, že to až tak snadné není. 

Adrenalin na hladině i nad ní

Windsurfing je už klasikou. Stačí svěží vítr a můžete uhánět po vodní hladině. Když nefouká, nebo zkrátka chcete poznat něco nového s ještě větší dávkou adrenalinu, je tu jetsurfing. Nebo, chcete-li, prkno s motorem. Zajímavost tohoto vodního sportu zvyšuje i to, že je to český vynález. Tenhle sport poměrně rychle dobyl vodní plochy nejen u nás, ale i ve světě.

V podstatě jde o prkno vybavené motorem, jehož výkon ovládá surfař pomocí ovladače v ruce. A není to žádný šnek – po hladině uhání i padesátkou. Takže něco pro milovníky rychlosti.

Pro ty, kdo nechtějí zůstat pouze na hladině, ale třeba se i chvílemi vznášet nad ní, je jako stvořený kiteboarding, někdy také označovaný jako kitesurfing. Ale to je v podstatě jedno. Stručně řečeno, za pomoci tažného a řiditelného draka můžete po hladině uhánět na speciálním prkně, tedy kiteboardu, ale třeba také na vodních lyžích nebo na wakeboardu

A podle toho, jak draka a jízdu na prkně ovládáte, můžete dokonce létat nad hladinou a provádět další akrobatické kousky. Ostatně, kite, tedy drak, dokáže zvednout jezdce až do výšky deseti metrů. Ale to už je opravdu řeč o mistrech svého řemesla… Ti, kdo začínají, by se raději měli držet na hladině a pokynů instruktorů nebo zkušených „kitistů“.

Ještě jste o kiteboardingu neslyšeli? Seznámit se s tímto adrenalinovým sportem můžete v našem článku Kiteboarding: krocení větru i vody na drakovi

Léto zkrátka nabízí přehršel možností, vodních hrátek a dovádění. Stačí si jen vybrat a užívat si je.
A pokud už budete jakýkoliv vodní sport zkoušet nebo provozovat, nezapomeňte se zapojit do naší srpnové výzvy.

ZDRAVÝ POHYB MOJE VÝHRA

 

logo ZP-MVHýbejte se pravidelně s námi, nastartujte zdravější životní styl a k tomu vyhrajte atraktivní ceny. Nezapomeňte, že zdravý pohyb je naše společná výhra!

 

Každý měsíc na našem facebookovém profilu vyhlašujeme novou měsíční výzvu – sportovní aktivitu. Pokud vám daná aktivita nevyhovuje, můžete ji nahradit zdoláním 211 km libovolným pohybem. Odměnou za zdolání výzvy vám bude nejen zdravější tělo, lepší fyzička a dobrá nálada, ale také každý měsíc jiná věcná výhra.

 

Více informací k soutěži a kompletní pravidla naleznete ZDE.

Aktuálně