Zimní období každoročně prověří naši imunitu. Vyzkoušejte tři snadné a účinné recepty, jak ji posílit zdravým jídlem za pomoci tepla, vitaminů a fermentace.
Zimní období každoročně prověří naši imunitu. Vyzkoušejte tři snadné a účinné recepty, jak ji posílit zdravým jídlem za pomoci tepla, vitaminů a fermentace.
Slzovce se japonsky říká hatomugi, čínsky yi yi ren. Je ideální potravinou pro dnešního člověka. Potřebujete posilovat organismus a současně se zbavit nežádoucích usazenin? Například z uzenin či tuků?
Je to starodávná potravina, původem z Bolívie a s přívlastkem „superfood“. Je skvělá pro každého – od veganů přes vegetariány až po lidi s intolerancí na lepek. Zkuste z tohoto zázraku udělat snídani nebo oběd.
Letní saláty a grilování bez kořenicích směsí si už ani neumíme představit. Své zkušenosti ale máme i s tím, že mnohé směsi z obchodů jsou bez vůně a aromatu. My ale víme, jak si opatřit to nejlepší.
Jarní bujení je pro milovníky bylinek něco jako poklad. To, co většina lidí považuje za obyčejné trávy nebo plevel, lze skvěle využít do jídel. Přinášíme tip na jarní salát s bylinkami z přírody za domem.
Zdá se, že venku už nezvratně převzalo vládu jaro. První rostliny, které jsou toho důkazem, bývají těmi nejsilnějšími životabudiči pro všechny, kdo po zimě potřebují vzpruhu. Umíchejte si z nich skvělé pesto.
Víte, jaká jídla se tradičně podávala v Čechách během masopustu? Asi tušíte, že tenhle svátek moc dietních jídel nenabízel, ale my pro vás máme masopustní kompromis, se kterým budete mít doma veleúspěch.
Letos v zimě zatím neuhodily žádné holomrazy, ale pokud vám k prostydnutí stačí to, že jedete do práce nebo jdete na procházku s pejskem, bude vás zajímat, že na pomoc vám mohou přispěchat některé potraviny.
Cukroví je každoroční tradice, ale také kalorická past. Málokdo z nás mu odolá a často pak máme výčitky svědomí z nějakého toho kila navíc. Pojďte to letos zkusit jinak. Vsaďte na bezpečné cukroví.
Samotné ranní vstávání za šera je náročné. Ale jak zvládáte to, že vás k snídani čeká jedině studený jogurt z lednice? Nemáte na něj vůbec chuť? My víme, co rychlého a zahřívacího si v zimě dát k snídani.
Připravit si dobré jídlo do práce nemusí znamenat žádné složité vyvařování. Podle univerzálního receptu CDD (Co dům dal) můžete mít každý den k jídlu něco zajímavého. Stačí otevřít lednici a zapojit kreativitu.
Jaký má obezita vliv na imunitní systém? Proč jsou obézní lidé častěji a déle nemocní? Vyzpovídali jsme výživovou terapeutku Bc. Sandru Hermanovou z výživové poradny Viviente v Brně.
Jídlo
Podzimní vášeň pro imunitu
Zimní období každoročně prověří naši imunitu. Vyzkoušejte tři snadné a účinné recepty, jak ji posílit zdravým jídlem za pomoci tepla, vitaminů a fermentace.
Duševní zdraví
Podzimní vášeň pro imunitu
Stres je přirozená součást našeho života a může být i užitečný. Dlouhodobý stres však zásadně narušuje rovnováhu našeho organismu. Jedním z nejvýraznějších efektů je oslabení imunitního systému.
Na podzim tělo volá po teple, péči a posílení imunity. Bylinkářka Štěpánka v rozhovoru sdílí své ověřené postupy, jak využít sílu echinacey, šípku či rakytníku k posílení imunity a ochraně před viry.
Říká se, že imunita začíná ve střevech. A není to jen fráze do reklamy na jogurt. U dětí to platí dvojnásob: jejich mikrobiom se teprve formuje a správná výživa mu může významně pomoci.