Zimní období každoročně prověří naši imunitu. Vyzkoušejte tři snadné a účinné recepty, jak ji posílit zdravým jídlem za pomoci tepla, vitaminů a fermentace.
Zimní období každoročně prověří naši imunitu. Vyzkoušejte tři snadné a účinné recepty, jak ji posílit zdravým jídlem za pomoci tepla, vitaminů a fermentace.
Jak všichni víme, vše, co prospívá střevům, prospívá i imunitě. Na podzim dozrává nejrůznější ovoce a jsou to právě švestky, které na střeva velmi dobře působí. Jak si je vychutnat a prospět tak imunitě?
Teď je ten správný čas dát naší imunitě přídavný pohon. Jak posílit obranyschopnost organismu jídlem? Máme pro vás tipy, co si dát k snídani či k večeři, aby vaše tělo bylo odolnější.
Snažíte se jíst zdravě, ale už vás omrzel salát Caesar a kuřecí steak se zeleninou? Jste-li nakloněni lokálním surovinám a jednoduchosti, bude tento recept pro vás to pravé.
Možná už máte vyzkoušeno, že když bazalku na pesto rozsekáte, začne šednout až černat a ztrácí svou zelenou svěžest. Zcela nenávratně. Jak na to, aby pesto zůstalo zelené i zítra, pozítří a popozítří?
Saláty jsou nejlepší volbou v parných tropických dnech, kdy se chceme nejen nasytit, ale i osvěžit. A nemusí být jen zeleninové. Zkuste originální salát s kuřecím masem a quinoou.
Milovníci zdravé stravy zbystří, když se dočtou, že se lidé na Krétě díky způsobu stravování dožívají vysokého věku a mají nižší riziko srdečních onemocnění. Nechte se inspirovat středomořským receptem.
Patříte mezi bylinářské nadšence? Zkuste i jiné než kuchyňské bylinky nebo mátu. Znáte pelyněk brotan, řepík lékařský, kozlík lékařský nebo sléz maurský? A chtěli byste svůj vlastní voňavý heřmánek?
S jarem můžeme přidávat do jídla bylinky, kterým se běžně říká plevel. Výhodou je, že rostou téměř všude a obsahují řadu cenných látek, mnohem cennějších než v kupované, ale i vypěstované zelenině.
Potěšte partnera na dietě, dceru veganku i syna sportovce, který nemluví o ničem jiném než o jídle plném bílkovin. Do sytosti se najíte všichni, neušpiníte skoro žádné nádobí a uvařeno máte za pár minut.
Když se mluví o kysání, kvašení nebo fermentaci, jde stále o jedno a totéž. Je to prastará technika zpracování potravin, která je používána na celém světě. S průmyslovou výrobou a nákupy v supermarketech jsme na ni v domácích podmínkách pozapomněli. Naštěstí ne všichni.
Jaký má obezita vliv na imunitní systém? Proč jsou obézní lidé častěji a déle nemocní? Vyzpovídali jsme výživovou terapeutku Bc. Sandru Hermanovou z výživové poradny Viviente v Brně.
Jídlo
Podzimní vášeň pro imunitu
Zimní období každoročně prověří naši imunitu. Vyzkoušejte tři snadné a účinné recepty, jak ji posílit zdravým jídlem za pomoci tepla, vitaminů a fermentace.
Duševní zdraví
Podzimní vášeň pro imunitu
Stres je přirozená součást našeho života a může být i užitečný. Dlouhodobý stres však zásadně narušuje rovnováhu našeho organismu. Jedním z nejvýraznějších efektů je oslabení imunitního systému.
Na podzim tělo volá po teple, péči a posílení imunity. Bylinkářka Štěpánka v rozhovoru sdílí své ověřené postupy, jak využít sílu echinacey, šípku či rakytníku k posílení imunity a ochraně před viry.
Říká se, že imunita začíná ve střevech. A není to jen fráze do reklamy na jogurt. U dětí to platí dvojnásob: jejich mikrobiom se teprve formuje a správná výživa mu může významně pomoci.