Po zimě tělo volá po čerstvých vitamínech a lehčí stravě. Pojďme oživit náš jídelníček jarními bylinkami a sezónní zeleninou. Přinášíme tři skvělé recepty, které vám dodají energii, zdraví a dobrou náladu.

Po zimě tělo volá po čerstvých vitamínech a lehčí stravě. Pojďme oživit náš jídelníček jarními bylinkami a sezónní zeleninou. Přinášíme tři skvělé recepty, které vám dodají energii, zdraví a dobrou náladu.
Když se mluví o kysání, kvašení nebo fermentaci, jde stále o jedno a totéž. Je to prastará technika zpracování potravin, která je používána na celém světě. S průmyslovou výrobou a nákupy v supermarketech jsme na ni v domácích podmínkách pozapomněli. Naštěstí ne všichni.
Všichni víme, že zima a nachlazení či zhoršení příznaků některých onemocnění k sobě zkrátka patří. Většina z nás je srozuměna i s tím, že během tohoto ročního období je důležité zvýšit dávky přijímaných vitaminů, a to jak prostřednictvím vhodného jídelníčku, tak i používáním různých doplňků stravy zakoupených v lékárně.
Šikovný průvodce makronutrienty neboli makroživinami. Sacharidy, tuky, proteiny a vláknina. Čtyři nosné pilíře výživy přehledně na kartičkách.
V zimním počasí venku snadno a rychle prochladneme. Mnoho lidí si pro zahřátí zvolí grog nebo čaj s rumem, ale mnohem zdravější variantou je teplá polévka, hlavně když navíc obsahuje samé zdravé suroviny a málo sacharidů.
Někteří z nás už dlouho před vánočními svátky plánují lednové diety a aktivity, které je zbaví kil nabraných během svátečních dnů plných hojnosti u stolů prohýbajících se pod tíhou sladkých i slaných pochoutek. Věřte, není to nutné.
O imunitě se mluví hodně a na podzim a v zimě ještě více. Není divu, protože právě v těchto ročních obdobích je naše tělo vystaveno zvýšené zátěži a musí bojovat s mnoha typy možných nákaz a infekcí, o stoupajícím ohrožení koronavirem ani nemluvě.
Pokud již veganem jste, otázku, zda je tento typ stravování dobrý pro váš imunitní systém, máte vyřešenou. Jestliže ale teprve plánujete a přemýšlíte nad tím, že se začnete stravovat podle principů veganství, je dobré znát všechny přínosy i případné nevýhody tohoto jídelníčku. A otázka, zda je veganství dobré pro váš imunitní systém, je určitě jednou z těch nejdůležitějších.
Dáte dohromady, jen tak z hlavy, seznam superpotravin? Možná ano. Ale neuškodí mít je pěkně přehledně na jednom místě. Podívejte se na naše kartičky, mohou se vám při přípravě zdravého jídla hodit.
Co nám odpověděla ambasadorka Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR Ester Ledecká na otázky, co ráda jí a jaký má oblíbený recept? A připravuje si oblíbené jídlo sama?
Nemoc byla poprvé zaznamenána v roce 1934. Postihuje už děti těsně po narození. Dědičnou nemoc nelze jednoduše léčit podáním léku. K rozvoji zdravotních komplikací však nemusí vůbec dojít.
Potravinové intolerance jsou problémem, který může zásadně ovlivnit náš život. Dost lidí je často zaměňuje s alergiemi. Abychom měli jasno, přinášíme rozhovor s nutriční terapeutku Ing. Simonou Šťastnou.
Jak vysvětlit dítěti, že nesmí to, co ostatní smějí, aniž by se cítilo odstrčené nebo jinak ublížené? A jak mu pomoci, aby si nová pravidla přirozeně osvojilo?
Dieta nemusí vždy znamenat hubnutí. Jaký je rozdíl mezi redukční a speciální dietou? Kdy se mohou diety prolínat a jak si vybrat tu správnou? Přečtěte si, jak se orientovat v různých dietních režimech.
Celiakie je celoživotní autoimunitní onemocnění, které netoleruje lepek. Dosud jediný účinný lék je přísná bezlepková dieta. „Jde to však i bez lepku,“ říkají v rozhovoru Jitka Dlabalová a Ing. Ivana Lášková z pacientské organizace Společnost pro bezlepkovou dietu.
Jóga tu je pro každého. Pomáhá se stresem, posílí tělo i mysl. Najděte si svůj styl, ať už jste sportovec, senior, nebo začátečník. Cvičte doma, venku či ve studiu a objevujte její benefity a svou vitalitu.