Přejít k hlavnímu obsahu

Jídlo

Halloween_je_cas 1
Jídlo

Halloween je čas dýní. Září za oknem i v kuchyni

Ačkoliv Halloween nemá v Česku příliš dlouhou tradici, některé zvyky spojené s touto anglosaskou tradicí už u nás zdomácněly. Oblíbené jsou halloweenské lucerny z vydlabaných dýní, které poslouží jako krásné ozdoby potemnělých zahrad a příbytků. A dýně kralují i v podzimní kuchyni!

Mikrovlnky_jsou
Jídlo

Mikrovlnky jsou bezpečné, strach není na místě

V posledních letech se rozšířil názor, že používání mikrovlnné trouby může být zdraví škodlivé. Ať už jde o záření kolem přístroje nebo údajnou změnu struktury potravin, v obou případech se jedná o poplašné zprávy.

Chia_seminka
Jídlo

Chia semínka. Kladný hrdina mezi potravinami

Kdyby se rozhodl nějaký smělý režisér natočit film, v němž by vystupovaly potraviny, a prostředím by bylo lidské tělo, chia semínka by byla vážným kandidátem na postavu kladného hrdiny.

Jahody_maliny_1
Jídlo

Jahody, maliny a borůvky: Superpotraviny z lesa

Pro superpotraviny nemusíte do speciálních prodejen se zdravou výživou. Zajděte si v létě na zahrádku nebo do lesa a nasbírejte si velkou porci zdraví, která se ukrývá v drobných plodech malin, borůvek, jahod, ostružin nebo brusinek.

Bylinky_v_kuchyni
Jídlo

Bylinky v kuchyni chutnají i léčí

Čerstvé bylinky pozdvihnou chuť pokrmu o úroveň výš. Pokud si vaření bez zelených bylinek nedokážete představit, vyplatí se zasadit si je na terase, na zahrádce nebo alespoň za oknem. Bylinky zakoupené v supermarketu jsou totiž většinou jen „na jedno použití“.

medvědí_cesnek
Jídlo

Medvědí česnek je jarní hit

Kdo si nedá na jaře medvědí česnek, jako by nebyl. Z křehkých listů této rostlinky se stal v posledních letech opravdový hit. A po právu. Medvědí česnek je chuťově zajímavý a také zdravý. Věděli jste ale, že ho nemůžete sbírat ve všech lokalitách?

Pohanka_je_zpatky
Jídlo

Pohanka je zpátky na výsluní

Dostala se k nám ve 12. století z jižních svahů Himálaje a o čtyři sta let později byla považována za nejdůležitější potravinu vůbec. Naše prababičky vařily z pohanky ještě zcela běžně, oblíbené byly především pohankové kaše.

Aktuálně