V chladných měsících hledáme způsoby, jak se zahřát zevnitř. Co skutečně pomáhá termoregulaci a co jsou jen zakořeněné mýty? Přinášíme přehled faktů i omylů, které se o termoregulaci šíří už roky.
V chladných měsících hledáme způsoby, jak se zahřát zevnitř. Co skutečně pomáhá termoregulaci a co jsou jen zakořeněné mýty? Přinášíme přehled faktů i omylů, které se o termoregulaci šíří už roky.
Ačkoliv Halloween nemá v Česku příliš dlouhou tradici, některé zvyky spojené s touto anglosaskou tradicí už u nás zdomácněly. Oblíbené jsou halloweenské lucerny z vydlabaných dýní, které poslouží jako krásné ozdoby potemnělých zahrad a příbytků. A dýně kralují i v podzimní kuchyni!
V posledních letech se rozšířil názor, že používání mikrovlnné trouby může být zdraví škodlivé. Ať už jde o záření kolem přístroje nebo údajnou změnu struktury potravin, v obou případech se jedná o poplašné zprávy.
Kdyby se rozhodl nějaký smělý režisér natočit film, v němž by vystupovaly potraviny, a prostředím by bylo lidské tělo, chia semínka by byla vážným kandidátem na postavu kladného hrdiny.
Stejně jako auto potřebuje palivo, vaše tělo vyžaduje správné dávkování energie. K tomu, aby zůstalo zdravé a fungovalo celý den, výrazně pomůže zdravá snídaně.
Pro superpotraviny nemusíte do speciálních prodejen se zdravou výživou. Zajděte si v létě na zahrádku nebo do lesa a nasbírejte si velkou porci zdraví, která se ukrývá v drobných plodech malin, borůvek, jahod, ostružin nebo brusinek.
Čerstvé bylinky pozdvihnou chuť pokrmu o úroveň výš. Pokud si vaření bez zelených bylinek nedokážete představit, vyplatí se zasadit si je na terase, na zahrádce nebo alespoň za oknem. Bylinky zakoupené v supermarketu jsou totiž většinou jen „na jedno použití“.
Kdo si nedá na jaře medvědí česnek, jako by nebyl. Z křehkých listů této rostlinky se stal v posledních letech opravdový hit. A po právu. Medvědí česnek je chuťově zajímavý a také zdravý. Věděli jste ale, že ho nemůžete sbírat ve všech lokalitách?
Dostala se k nám ve 12. století z jižních svahů Himálaje a o čtyři sta let později byla považována za nejdůležitější potravinu vůbec. Naše prababičky vařily z pohanky ještě zcela běžně, oblíbené byly především pohankové kaše.
Oplývají rozličnými tvary, od listů hlávkového salátu až po dlouhé špagety, a některé z nich najdete až v hloubce sedmi tisíc metrů pod mořskou hladinou. Řeč je o mořských řasách.
Stoupenci syrové stravy považují směr raw vegan za návrat k přirozenému způsobu stravování. Český název pro stravovací směr „raw vegan“ je „vitariánství“.
Zima není nepřítel a není důvodem, proč s dětmi nechodit ven. Naopak, pobyt na čerstvém studeném vzduchu je pro ně prospěšný. Základem je správné oblečení a přizpůsobení času stráveného venku věku a kondici.
S předním odborníkem na Alzheimerovu chorobu, profesorem neurologie MUDr. Jakubem Hortem, jsme si povídali o tom, co se děje v těle při otužování a jak může být prospěšné pro náš mozek.
Jídlo
Podzimní vášeň pro imunitu
V chladných měsících hledáme způsoby, jak se zahřát zevnitř. Co skutečně pomáhá termoregulaci a co jsou jen zakořeněné mýty? Přinášíme přehled faktů i omylů, které se o termoregulaci šíří už roky.
Prevence
Podzimní vášeň pro imunitu
Většině z nás při pomyšlení na mráz cvakají zuby, ale ona se s úsměvem ponoří. Hanka Moravčíková, přední česká instruktorka otužování, vám otevře svět, kde je chlad učitelem síly, klidu a hlubšího poznání.
Otužování v posledních letech nabírá na popularitě. Ledové sprchy, plavání v zimním rybníce, sudy s ledovou vodou na balkoně… Jaký vliv to má na náš krevní tlak a cévy?