V chladných měsících hledáme způsoby, jak se zahřát zevnitř. Co skutečně pomáhá termoregulaci a co jsou jen zakořeněné mýty? Přinášíme přehled faktů i omylů, které se o termoregulaci šíří už roky.
V chladných měsících hledáme způsoby, jak se zahřát zevnitř. Co skutečně pomáhá termoregulaci a co jsou jen zakořeněné mýty? Přinášíme přehled faktů i omylů, které se o termoregulaci šíří už roky.
Někteří z nás už dlouho před vánočními svátky plánují lednové diety a aktivity, které je zbaví kil nabraných během svátečních dnů plných hojnosti u stolů prohýbajících se pod tíhou sladkých i slaných pochoutek. Věřte, není to nutné.
O imunitě se mluví hodně a na podzim a v zimě ještě více. Není divu, protože právě v těchto ročních obdobích je naše tělo vystaveno zvýšené zátěži a musí bojovat s mnoha typy možných nákaz a infekcí, o stoupajícím ohrožení koronavirem ani nemluvě.
Pokud již veganem jste, otázku, zda je tento typ stravování dobrý pro váš imunitní systém, máte vyřešenou. Jestliže ale teprve plánujete a přemýšlíte nad tím, že se začnete stravovat podle principů veganství, je dobré znát všechny přínosy i případné nevýhody tohoto jídelníčku. A otázka, zda je veganství dobré pro váš imunitní systém, je určitě jednou z těch nejdůležitějších.
Dáte dohromady, jen tak z hlavy, seznam superpotravin? Možná ano. Ale neuškodí mít je pěkně přehledně na jednom místě. Podívejte se na naše kartičky, mohou se vám při přípravě zdravého jídla hodit.
Co nám odpověděla ambasadorka Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR Ester Ledecká na otázky, co ráda jí a jaký má oblíbený recept? A připravuje si oblíbené jídlo sama?
Jsme to, co jíme. Na tom se shodují odborníci v názorech na téma, jak se stravovat a co jíst. Jenže i dnes stále existuje řada zemí světa, kde je mnohem větším problémem zajistit pro všechny obyvatele dostatek potravy. I proto vznikl Světový den výživy, který od roku 1981 každoročně připadá na 16. říjen.
Podívejme se doslova pod pokličku skeletonistce Anně Fernstädtové, ambasadorce Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR. Co ráda jí, jaký má oblíbený recept a vaří si oblíbená jídla sama?
Začíná podzim a většina plodů ze zahrádek už byla sklizena. Nicméně nejen teď, ale i čas v průběhu celého léta, bylya pro zahrádkáře dobou zavařování. Poslední přípravy ovoce pro uskladnění na zimu právě probíhají. Jak si připravit všechny tyto chutné a zdravé dobroty tak, aby byly, pokud je to možné, bez chemie a přidaného cukru? Poradíme vám, jak zavařovat zdravě.
Vyrážíte na túru do hor? Pak také řešíte, co vzít s sebou k jídlu. Požadavek na stravu při turistickém výšlapu je v podstatě jednoduchý: Musí dodat energii i živiny, ale zároveň by neměla příliš vážit a zabírat moc místa v batohu.
Zima není nepřítel a není důvodem, proč s dětmi nechodit ven. Naopak, pobyt na čerstvém studeném vzduchu je pro ně prospěšný. Základem je správné oblečení a přizpůsobení času stráveného venku věku a kondici.
S předním odborníkem na Alzheimerovu chorobu, profesorem neurologie MUDr. Jakubem Hortem, jsme si povídali o tom, co se děje v těle při otužování a jak může být prospěšné pro náš mozek.
Jídlo
Podzimní vášeň pro imunitu
V chladných měsících hledáme způsoby, jak se zahřát zevnitř. Co skutečně pomáhá termoregulaci a co jsou jen zakořeněné mýty? Přinášíme přehled faktů i omylů, které se o termoregulaci šíří už roky.
Prevence
Podzimní vášeň pro imunitu
Většině z nás při pomyšlení na mráz cvakají zuby, ale ona se s úsměvem ponoří. Hanka Moravčíková, přední česká instruktorka otužování, vám otevře svět, kde je chlad učitelem síly, klidu a hlubšího poznání.
Otužování v posledních letech nabírá na popularitě. Ledové sprchy, plavání v zimním rybníce, sudy s ledovou vodou na balkoně… Jaký vliv to má na náš krevní tlak a cévy?