Vyvážená strava je pro běžce klíčová. Dodá energii pro výkon, podpoří regeneraci i zdraví. Jak jíst, aby tělo zvládlo tréninky a přitom netrpělo hladem ani nedostatkem živin?

Vyvážená strava je pro běžce klíčová. Dodá energii pro výkon, podpoří regeneraci i zdraví. Jak jíst, aby tělo zvládlo tréninky a přitom netrpělo hladem ani nedostatkem živin?
Patříte mezi bylinářské nadšence? Zkuste i jiné než kuchyňské bylinky nebo mátu. Znáte pelyněk brotan, řepík lékařský, kozlík lékařský nebo sléz maurský? A chtěli byste svůj vlastní voňavý heřmánek?
S jarem můžeme přidávat do jídla bylinky, kterým se běžně říká plevel. Výhodou je, že rostou téměř všude a obsahují řadu cenných látek, mnohem cennějších než v kupované, ale i vypěstované zelenině.
Potěšte partnera na dietě, dceru veganku i syna sportovce, který nemluví o ničem jiném než o jídle plném bílkovin. Do sytosti se najíte všichni, neušpiníte skoro žádné nádobí a uvařeno máte za pár minut.
Když se mluví o kysání, kvašení nebo fermentaci, jde stále o jedno a totéž. Je to prastará technika zpracování potravin, která je používána na celém světě. S průmyslovou výrobou a nákupy v supermarketech jsme na ni v domácích podmínkách pozapomněli. Naštěstí ne všichni.
Všichni víme, že zima a nachlazení či zhoršení příznaků některých onemocnění k sobě zkrátka patří. Většina z nás je srozuměna i s tím, že během tohoto ročního období je důležité zvýšit dávky přijímaných vitaminů, a to jak prostřednictvím vhodného jídelníčku, tak i používáním různých doplňků stravy zakoupených v lékárně.
Šikovný průvodce makronutrienty neboli makroživinami. Sacharidy, tuky, proteiny a vláknina. Čtyři nosné pilíře výživy přehledně na kartičkách.
V zimním počasí venku snadno a rychle prochladneme. Mnoho lidí si pro zahřátí zvolí grog nebo čaj s rumem, ale mnohem zdravější variantou je teplá polévka, hlavně když navíc obsahuje samé zdravé suroviny a málo sacharidů.
Někteří z nás už dlouho před vánočními svátky plánují lednové diety a aktivity, které je zbaví kil nabraných během svátečních dnů plných hojnosti u stolů prohýbajících se pod tíhou sladkých i slaných pochoutek. Věřte, není to nutné.
O imunitě se mluví hodně a na podzim a v zimě ještě více. Není divu, protože právě v těchto ročních obdobích je naše tělo vystaveno zvýšené zátěži a musí bojovat s mnoha typy možných nákaz a infekcí, o stoupajícím ohrožení koronavirem ani nemluvě.
Vyvážená strava je pro běžce klíčová. Dodá energii pro výkon, podpoří regeneraci i zdraví. Jak jíst, aby tělo zvládlo tréninky a přitom netrpělo hladem ani nedostatkem živin?
Běh není jen o kondici. Pomáhá zvládat stres, úzkost i vyhoření a zlepšuje spánek a soustředění. Jenže co dělat, když po večerním tréninku spánek nepřichází?
Když se řekne „běžec“, mnozí si představí vysportovanou postavu v upnutém tričku, chytré hodinky na ruce a deset kilometrů v nohách ještě před snídaní. Realita je ale mnohem veselejší.
Těžké nohy, vystouplé žíly a otoky signalizují, že naše žíly volají o pomoc. Co opravdu pomáhá a jak vypadá moderní léčba křečových žil, vysvětluje v rozhovoru cévní chirurg Slavomír Rokošný.
Stačí malý problém na chodidle a každý krok se může změnit v nepříjemnou bolest. Pojďme se podívat na nejčastější potíže, které nás na nohách trápí – od ploché nohy až po plísně – a poradit si, jak je řešit.
Každý krok začíná u chodidel. Pevná klenba, pružné svaly a pohyblivé prsty jsou základem zdravé chůze. Přinášíme vám jednoduché posilovací a protahovací cviky pro lehčí a jistější krok, který nebolí.