Přejít k hlavnímu obsahu
uskalí diet
7. 5. 2021
Hubnutí Jarní vášeň pro zdravé tělo

Mezinárodní den proti dietám (6. květen)

Co má vlastně připomínat Mezinárodní den proti dietám? Není tu moc dlouho, ale užitečný je.

Nikdy není od věci mít ke svému zdraví vyrovnaný postoj.  Brát své zdraví jako vášeň mimo jiné znamená, že tomu, abychom o svém zdraví přemýšleli a něco pro něj dělali, věnujeme více energii větší než obvyklou. Bereme to zkrátka vážně. Víc přemýšlíme, než se něčeho pustíme. Říkáme si: Má tahle rada a doporučení reálné základy, má zdravé jádro, nebo je to nepodložená, spíš módní myšlenka? I když nazývat některé hlouposti, na které narazíme, myšlenkou není úplně přesné. Zvlášť je to vidět právě na dietách. Slyšeli jste už, že si někdo nechal na jazyk dočasně přišít plastovou síťku a za měsíc má 15 kilo pryč, nebo že máte jíst jen a jen vajíčka natvrdo? Sami byste mohli přidat další parádní tipy. Ne všichni ale iracionální rozměr těchto „inspirativních“ rad rozklíčují hned. Tedy, jak píšeme na začátku, není od věci připomínat si zdravý rozum. A k tomuhle připomenutí se právě hodí den proti dietám.

Co je Mezinárodní den proti dietám

Objevuje se v kalendáři světových dnů od roku 1992. Je to výsledek iniciativy Britky Mary Evans Youngové, která prosadila tento den jako připomínku a podporu boje proti nezdravým, často neúčinným, ale hlavně našemu zdraví nebezpečným dietám. Tento jeden den nás nejspíš nespasí, ale je důležité, že tu je, protože se v záplavě nesmyslných módních doporučení hodí jakákoli realistická zmínka, která se snaží celou záležitost takzvaně „vrátit na koleje“.

I dobrá myšlenka se dá uchopit chybně

Jenže i tohle rozumné připomenutí se dá, věřte nevěřte, reprodukovat vlastně zcela opačně.
A tak si můžete přečíst rady, že když tedy máme ten den proti dietám, můžeme se rozšoupnout, zapomenout na dietu a dopřát si. Prostě přesně v duchu povrchního pohledu, který nastoluje pocit, že dieta je otázkou estetickou, otázkou trendy chování a nese s sebou bohužel nezdravý sociální (spíše by se hodilo říct asociální) tlak na fyzický vzhled. No, jak vidíte, je to zamotané, ale naštěstí nám s tím pomůže ten zmiňovaný zdravý postoj při zkoumání rad a doporučení. Můžete třeba začít naším seriálem Úskalí diet.
 

Aktuálně